(ACN/Redacció) L’Hospital de Bellvitge tracta cada any amb teràpia electroconvulsiva (TEC) 60 pacients amb depressió persistent. Consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant electricitat en una dosi personalitzada. El pacient anestesiat rep una càrrega elèctrica, personalitzada, que mai pot sobrepassar els vuit segons.
A Catalunya es tracten amb aquest sistema un miler de pacients l’any en diversos centres. Els malalts presenten diferents trastorns, però el principal és la depressió resistent a altres teràpies. La intervenció comporta la millora clínica en el 75 % dels casos.
Tractament eficaç i segur
El responsable del programa TEC i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de Bellvitge i investigador d’IDIBELL, Mile Urretavizcaya, ha reconegut que la teràpia té una fama negativa, però ha defensat que amb els protocols d’anestèsia i control del pacient actuals és un tractament eficaç i segur que cada vegada s’administra a més centres i de forma més personalitzada. Ha afegit que cal desestigmatitzar la TEC i les persones que reben aquesta teràpia.
En aquest sentit, Bellvitge va iniciar el 1993 el Curs de Teràpia Electroconvulsiva amb l’objectiu de formar especialistes i millorar la competència dels psiquiatres en l’ús de la teràpia.