Una avaria elèctrica, provocada per les fortes pluges, ha deixat sense subministrament la zona de la Sagrera i ha provocat retards de més de mitja hora a les línies R1, R2 i R11 de Renfe. Malgrat que s'ha resolt la incidència en poc temps, els retards s'ha allargat fins ben avançada la tarda. Matí pesat, doncs, per als passatgers de Renfe, però no tant per a la resta, que agraïen l'arribada de pluges. ÁNGEL CITORES "Ha de ploure. Si no malament, no? Per la dutxa i per tot. Diuen que l'aigua és la vida." EVA MARTÍNEZ "També ajuda a l'ambient, que estava molt carregat, i la gent també estàvem molt espessos tots. Jo crec que és bo que plogui una miqueta, que descarregui l'ambient." JORDI MARLÈS "Perfecte, ha de ploure. Que netegi una miqueta l'ambient. Pel camp, per la terra en general." HELENA MAÍLLO "Aunque sea molesto para los de la ciudad, creo que los campos y todo les va a beneficiar mucho." El dia més plujós dels últims 14 mesos de moment ha estat força tranquil. Els bombers de la ciutat han fet una vintena de sortides però de poca importància. De totes maneres, la Generalitat manté la fase de prealerta del Pla d'Emergències per Inundacions. L'Ajuntament de la ciutat ha emès un avís perquè els ciutadans no s'acostin a les platges ni als espigons, ja que les onades podien superar el metre i mig d'alçària.

Fins a les 22 h, en diversos barris de Barcelona s’han recollit més de 80 litres d’aigua per metre quadrat. Aquests registres fan que avui sigui ja el dia més plujós de tot l’any a la ciutat. De fet, no plovia tant des del 19 de juliol de 2011.

La Generalitat manté activat en fase de prealerta el pla Inuncat d’emergències per inundacions, davant la possibilitat de xàfecs de més de 20 litres per metre quadrat en mitja hora, que en moltes comarques poden arribar fins als 100 l/m2 al llarg de tot el dia. A Barcelona, el pla d’emergències del Parc Fluvial del Besòs també es manté activat en fase de prealerta, perquè l’acumulació de pluges pot fer augmentar el cabal del riu de manera important. I l’Ajuntament manté la prealerta pel mal estat de la mar i recomana no apropar-se als espigons de les platges.

Les pluges no han impedit la circulació en cap punt de la ciutat, tot i que han obligat els conductors a reduir la velocitat i extremar les precaucions, sobretot en circular per les Rondes. El servei de Rodalies s’ha vist afectat per talls de subministrament elèctric, que han fet aturar en diferents moments les línies R1, R2 Nord, R3 i R4. Dins de Barcelona, el tram ferroviari que ha estat més estona sense servei ha estat el túnel entre el Clot i la Sagrera.

Així, tot i que al conjunt de la ciutat hi ha força normalitat, durant aquest episodi de pluges es recomana no apropar-se ni a la llera del Besòs ni a prop del litoral. Platges i espigons poden veure’s afectades per un onatge important durant tot el dia. De fet, l’Ajuntament manté activada una prealerta pel mal estat de la mar.

Des de la mitjanit, els Bombers de Barcelona han rebut una vintena d’avisos per atendre emergències derivades del temporal de pluja. A la resta de Catalunya, els Bombers de la Generalitat han fet 62 intervencions, 20 a l’àrea metropolitana. La major part són per inundacions de soterranis i baixos o retirar acumulacions d’aigua a terrats i als punts més inundables de les vies de comunicació.

Deu morts a Múrcia i Andalusia

Aquest temporal de pluges ve del sud d’Espanya, on ha tingut conseqüències catastròfiques durant els darrers dies. Avui ja hi ha almenys 10 morts, cinc a Andalusia i cinc a Múrcia. Dues d’aquestes víctimes són menors.

Prop de 8.000 persones s’han vist afectades pels aiguats. La borrasca ha causat també importants destrosses a carreteres i domicilis particulars.