Són imatges de la darrera gran nevada a Barcelona ara fa dos anys. En una situació de risc imminent, Protecció Civil recomana als ciutadans estar pendents de la informació meteorògica per evitar riscos i seguir els consells de seguretat. A casa cal fer un ús correcte de la calefacció, desconnectar els aparells elèctrics que no siguin necessaris i garantir una mínima ventilació. En cas que hi hagi neu als terrats, terrasses o balcons. Si s'hi acumula pot afectar-ne l'estructura i fer-la caure. Cal retirar-la però sense abocar-la a la via pública. Si heu de sortir de casa la primera recomanació és abrigar-se bé, amb peces de roba lleugeres, una sobre l'altra. S'ha de protegir sobretot la cara i el cap i evitar qeu l'aire fred entri directament als pulmons. Cal evitar que els col·lectius vulnerables com la gent gran, els nadons o les persones amb malalties respiratòries estiguin a l'exterior si no és imprescindible. També es necessari adequar les activitats a l'aire lliure i evitar esforços físics intensos. El Servei Català de Trànsit desaconsella conduir si no és imprescindible. En aquest cas cal consultar l'estat de les vies per buscar rutes segures no afectades per la neu o el gel. Cal augmentar la prudència, moderar la velocitat i incrementar la distància de seguretat amb els altres vehicles per evitar col·lisions. Al volant també s'han d'evitar les frenades brusques per eludir lliscaments. Les cadenes s'han de col·locar en un lloc on no s'interrompi el trànsit. Els ciutadans que necessitin assistència o acollida, poden sol·licitar-la trucant a un telèfon gratuït o bé al 010. Barcelona està preparada per a la neu. Amb la mirada posada en les previsions meteorològiques, les 14 llevaneu i les 6 retroexcavadores municipals estan ja a punt per sortir en cas que es necessitin. També s'han distribuït 101 contenidors de sal amb 420 tones emmagatzemades per garantir la mobilitat. Contenidors situats a la zona alta de la ciutat, i a prop dels centres mèdics.

De moment, tant per avui com per demà, les previsions estan per sota del 30%. L’Ajuntament, però, ja té a punt 14 vehicles amb pala llevaneu i escampador de sal i 6 retroexcavadores d’actuació immediata. A més, s’han instal·lat 101 contenidors de sal per tota la ciutat, especialment a la zona alta, on també es troben els vuit punts d’emmagatzematge de sal, amb 420 tones.

Els contenidors s’han ubicat als barris de muntanya perquè siguin els mateixos veïns els qui escampin la sal per evitar relliscades. L’Ajuntament insisteix que el pla de neu i gel està a punt, però sovint són els mateixos veïns els qui agafen el cotxe per desplaçar-se i això evita l’arribada de les llevaneu als diferents punts de la ciutat.

Per la seva banda, la Generaliat de Catalunya ha publicat al seu web recomanacions davant l’onada de fred.