Les diferents entitats -ciutadanes, de veïns, sindicats i de drets humans- han presentat el comunicat aquest dimecres a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). En el text, exigeixen al govern el tancament de tots els CIE de l’Estat espanyol perquè “no s’ha de privar de llibertat a persones pel fet de no tenir la situació administrativa regularitzada”. Denuncien que, en aquests centres, s’hi vulneren sistemàticament els drets dels interns.

Sobre el CIE de la Zona Franca, afirmen que aquest 2012 ja s’han presentat dues denúncies per maltractaments dels interns per part de la policia. També contradiuen la versió oficial sobre la mort del jove guineà Idrissa Diallo la nit de Reis. Diuen que  va ser conseqüència, en part, d’una negligència per manca d’intèrprets al CIE.  A més, es queixen que la direcció del centre hi dificulta l’entrada d’advocats i de persones i col·lectius que treballen en la defensa dels drets dels immigrants.

Per tot això, els col·lectius signants del manifest demanen que s’investigui la mort del jove guineà i que es prenguin mesures de protecció dels testimonis d’aquesta mort. A més, i mentre no es tanquen els CIE, exigeixen que no s’hi obstaculitzi l’entrada de col·lectius a favor dels immigrants, que es creïn uns jutjats concrets de control d’aquests centres i que cessin les situacions de maltractament.

Investigació de la mort d’Idrissa Diallo

L’associació solidària DAB va presentar una denuncia l’onze de gener davant del jutjat d’instrucció número 5 de Barcelona per personar-se com acusació particular en el cas de la mort del guineà la nit de Reis. De moment, saben que la jutgessa que porta el cas ha pres declaració a cinc testimonis. Ara ha de decidir si finalment obre un procés per esclarir si hi ha hagut negligència o arxiva el cas.

Els advocats també demanen que es protegeixin els testimonis de la mort d’Idrissa. Asseguren que encara n’hi ha cinc internats. Temen que poden estar custodiats per les persones que podrien, presumptament, haver comès una negligència i això podria genera pressions a l’hora d’exercir la seva condició de testimonis. Un dels testimonis però diuen que ja va ser deportat fa uns dies.

Punt final a les batudes

Durant la presentació han assegurat que les batudes policials a vegades es fan segons el nombre de places buides que existeixen en els CIE’s. Asseguren que també influeixen motius econòmics, perquè diuen que és més barat programar un avió a països del nord d’Àfrica que no pas a Sud-Amèrica o la Xina.

CIE Zona Franca

Aquest centre va entrar en funcionament l’any 2006 i com a substitució del que hi havia a la Verneda. Compta amb 226 places. Segons ha informat SOS Racisme, el mes de desembre de 2011 hi havia 203 persones a l’interior. Aquell dia van poder-hi entrar i asseguren que hi havia poc espai per a tantes persones.

Com funcionen?

Els centres d’internament per a estrangers es van crear l’any 1985. Són uns espais en què s’internen les persones com a mesura cautelar per garantir l’expulsió i la repatriació d’un estranger. El temps màxim que s’hi poden estar són 60 dies. Segons dades de l’Associació Espanyola per al Dret Internacional dels Drets Humans van calcular que als nou CIE que hi ha a tot Espanya, l’any 2009 hi havia 16.590 persones de les quals només 8.935 van ser expulsades del país. Una situació que asseguren que amb aquest internanent s’ha castigat privant la llibertat a les persones recloses i no deportades.

El TSJC té sobre la taula una proposta dels jutges per vigilar el CIE de la Zona Franca

La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya té pendent donar el vistiplau a la proposta de la junta de jutges d’instrucció perquè dos d’ells s’encarreguin del control i vigilància del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca.

L’advocat per l’Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans, José Javier Ordóñez, dóna per fet que el TSJC aprovarà la proposta de vigilància dels assumptes del CIE, una tasca que ara realitza el jutjat de guàrdia.

La proposta de la junta de jutges d’instrucció és que siguin dos jutjats de la ciutat els que s’encarreguin de fer la vigilància jurídica del funcionament del CIE com una tasca afegida a les competències que ja tenen ara. Per això, els jutges proposen que els dos jutjats exerceixin aquesta tasca de forma rotatòria. La mesura, però, no podrà entrar en vigor fins que la salal de govern del TSJC ho autoritzi.

La Defensora del Poble, n’investiga els fets

L’Oficina de la Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, ha anunciat que manté oberta des del passat 6 de gener una investigació d’ofici sobre la mort d’Idrissa Diallo al centre d’internament d’estrangers de la Zona Franca. Membres d’aquesta institució han estat visitant el centre aquesta setmana, per tercera vegada des de la seva obertura.

Segons fonts de l’oficina de la Defensora, el cas  és “una prioritat” ja que s’actua d’ofici cada cop que hi ha una mort a un centre de privació de llibertat. També hi ha una instrucció oberta  per la mort el passat 20 de desembre d’una interna del CIE de Madrid per meningitis.