El programa SUMA UPC compta amb la col·laboració de la plataforma de micromecenatge Goteo.org. Es va iniciar el juny passat i es planteja com una oportunitat d’obtenir ingressos directes i apropar-se més al seu entorn social.

Les propostes plantegen innovacions en un ventall molt ampli de disciplines. Algunes tenen un caràcter marcadament solidari, amb objectius com abastir territoris africans amb mosquiteres d’última generació o instal·lar-hi generadors d’electricitat ecològics. D’altres, aposten per la innovació tecnològica destinada a millorar certs aspectes de la vida quotidiana, com el desenvolupament d’uns apòsits especialment efectius contra les llagues o una aplicació per aprendre física jugant.

SUMA UPC va començar amb un concurs inicial al qual es van presentar 65 propostes. Primer se’n van seleccionar 23 i finalment s’ha arribat a les 13 que participaran en l’última fase del projecte. Els responsables d’aquestes propostes i els equips de treball han participat en jornades de formació impartides per experts en micromecenatge de la plataforma Goteo.org.

L’última fase del projecte SUMA UPC és l’obtenció dels ingressos necessaris per dur a terme les 13 propostes, totes relacionades amb els àmbits de coneixement de la UPC, que inclouen des d’una eina per diagnosticar ràpidament leucèmies i limfomes fins a un gasificador per a una població del Txad.

Tots els projectes participants al programa SUMA UPC es presenten amb un vídeo explicatiu del projecte, com és el cas d’aquest, que proposa uns auriculars de so i llum per combatre la depressió, el trastorn d’horari i l’insomni.

Els 13 projectes participants

  • Arribo al cel i la terra des de la meva cadira. Pretén dissenyar un entorn accessible i amb un sistema domòtic per Can Tusell, una llar tutelada per a persones amb discapacitat intel·lectual, malalties mentals o paràlisi cerebral a Terrassa.
  • Dermoglass. El projecte busca obtenir fons per finançar els estudis preclínics necessaris en animals per garantir l’efectivitat del nou apòsit que han desenvolupat, que accelera la cicatrització de les llagues a la pell.
  • Estudiants per a la sostenibilitat. Vol desenvolupar un sistema d’electricitat i aigua per a la casa sostenible que estan construint. Competiran al concurs internacional Solar Decathlon Europe 2014.
  • Eina per diagnosticar més ràpidament les leucèmies i els limfomes. Proposen un mètode de diagnosi basat en l’anàlisi d’imatges digitals d’alta resolució de cèl·lules sanguínies obtingudes mitjançant un microscopi.
  • Gasificador Opensource al Txad. El projecte espera construir un sistema de gasificació de biomassa residual agrícola, més eficient que els sistemes de combustió, a Goundi, al Txad.
  • InnoEPOC. Proposa desenvolupar un sistema 4D per diagnosticar la malaltia pulmonar obstructiva (MPOC) de manera més precisa.
  • Laboratori d’aplicacions mòbils de l’inlab FIB. Pretén reconvertir una aula del Campus Nord en un laboratori de desenvolupament d’aplicacions per a mòbils amb estacions de treball Apple.
  • Mosquiteres contra la malària. El projecte espera poder construir el nou teixit antimosquits que han desenvolupat, més barat, més pràctic i més durable que els actuals, i enviar-lo al Senegal o a Burkina Faso.
  • Motostudent EPSEVG. Demana finançament per completar la formació dels estudiants que han dissenyat un prototip de motocicleta de competició de quatre temps de 250 cc i per desenvolupar complements per a la moto.
  • PhysApps. El projecte vol desenvolupar una aplicació educativa semblant als videojocs per aprendre jugant, pensat per als estudiants d’ESO, batxillerat i primers cursos universitaris.
  • Pho-tone. Pretén desenvolupar uns auriculars que envien feixos de llum al cervell a través del canal auditiu per combatre la depressió, l’insomni i el “jet lag”. Diversos estudis científics afirmen que el cervell és fotosensible.
  • Smart Moto Challenge. Es basa en el disseny i la construcció d’una moto elèctrica, urbana i intel·ligent per articipar a la segona edició de la competició internacional Smart Moto Challenge.
  • Tenis invisible. Volen desenvolupar una modalitat esportiva per a persones cegues que es juga amb el telèfon mòbil. L’aplicació pretén reproduir vibracions acompanyades d’uns sons tan precisos que els jugadors puguin saber en quin punt exacte es troba la pilota, també virtual.