FRANCINA ALSINA, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social "Molta més gent jove que et vénen a demanar coses com molt bàsiques com pot ser menjar, sobretot una estada i roba. Les entitats de Ciutat Vella estem desbordades." ROSA MARIA ALONSO, presidenta de Prohabitatge "El tema de l'habitatge és clau ara mateix i s'agreuja perquè en aquest moments no hi ha cap política des de l'Ajuntament que animi al lloguer d'habitatge asequible."

En concret els programes clau que necessiten més inversió i que reforcen la cohesió social són els ajuts al lloguer, les polítiques actives d’ocupació, les beques menjador, entre moltes altres. El tercer sector també convida la Generalitat a desenvolupar un nou model econòmic, que ha de tenir el lideratge del govern, en què participin experts i agents socials per tal de promoure una economia social i solidària.

Les 4.000 entitats que treballen per la inclusió i cohesió social al tercer sector lamenten també les tisorades que han arribat en els pressupostos d’aquest any de l’Estat. Es calcula que es retallarà un 36% en el pressupost de serveis socials i un 47% en la dependència.

Les entitats que treballen a peu de carrer a Barcelona destaquen la dada preocupant que cada vegada hi arriben més joves que no poden obtenir ni els béns més bàsics. Aquest mateix dijous, la plataforma Pobresa Zero, que agrupa més de 4.200 entitats socials, ha enviat de forma simbòlica una carta gegant a les administracions per demanar als polítics més implicació en la lluita contra la pobresa.

Les entitats denuncien que la pobresa és cada cop més extensa, intensa i crònica. Les desigualtats, asseguren, són alhora causa i conseqüència de la crisi global que s’incrementen a causa d’un sistema fiscal injust i unes polítiques d’austeritat devastadores que fins i tot posen en qüestió la universalitat dels serveis públics. Mentre que el cost de béns i serveis bàsics com els aliments, l’energia i els medicaments, segueixen augmentant.