La subvariant de l’òmicron BA.2.75, que s’està popularitzant amb el nom de centaurus, està desplaçant la subvariant BA.2 a l’Índia i ja ha arribat a diversos països, com el Japó, el Regne Unit o Alemanya. El fet que estigui desplaçant la variant predecessora fa pensar que és més transmissible i que a molts països acabarà sent majoritària. Ara bé, a Catalunya i a bona part d’Europa ja fa setmanes que la variant BA.2 de l’òmicron va ser reemplaçada per una altra subvariant, la BA.5, que és capaç de reinfectar persones que ja han passat la covid i també afecta vacunats amb tres dosis.

Segons l’investigador de l’IrsiCaixa Julià Blanco, “no és clar que la variant BA.2.75 [centaure] desplaci la BA.5 a Europa”. Recorda que “el perfil immunitari de la població europea és diferent del de l’Índia” i que la BA.5 ha estat capaç de desplaçar les variants anteriors. En tot cas, no és descartable que sigui encara més transmissible i “creï una vuitena onada després de la setena”.

Si la subvariant BA.2.75 s’acaba imposant tindrem una vuitena onada que creiem que tindrà poc impacte en les UCI i defuncions
Julià Blanco, investigador de l’IrsiCaixa

“Si la BA.2.75 s’imposa, les coses no variarien enormement”

Si la subvariant centaure acabés sent majoritària (recordem que ara mateix no se n’ha detectat ni un sol cas), Blanco creu que “les coses no variarien enormement”. “Tindríem una nova onada amb poc impacte en les UCI i les defuncions perquè la subvariant es trobaria amb una població amb una memòria immunològica capaç de controlar la gravetat de la malaltia”.

La BA.5 ha desplaçat la BA.2 en poques setmanes

La subvariant de l’òmicron BA.5 ha desplaçat en poques setmanes la BA.2 i ja és majoritària a Catalunya. És la causa de la setena onada de contagis, que ha tornat a elevar la pressió als centres sanitaris, sobretot a l’atenció primària. Abans de la BA.2, la majoritària va ser l’òmicron original i, prèviament, ho havien estat la delta i l’alfa.