De mica en mica augmenta el nombre d’escoles que reclamen un entorn més tranquil, més segur i amb menys fum per a les escoles. Ja són sis les AFA de la ciutat que s’han sumat a la iniciativa de la plataforma Eixample Respira de tallar el trànsit cada 15 dies durant mitja hora, com a mesura de pressió. Es tracta sobretot de centres situats en grans carrers, com ara els de Mallorca, de la Diputació o de la Indústria. La propera data de mobilització és l’11 de desembre a les 16.30 h.

Aquell divendres s’espera que les famílies de sis escoles aturin la circulació de vehicles. L’AFA de l’Escola Auró, així com la de l’Octavio Paz, tallaran el carrer de Mallorca; l’AFA de l’Escola Miralletes ho farà al carrer de la Indústria; l’AFA de l’Escola Diputació farà el mateix al carrer de la Diputació; i les AFA de les escoles Fructuós Gelabert i Sagrada Família restringiran la circulació al carrer de Sardenya. S’apunten a la campanya engegada per la plataforma veïnal Eixample Respira, que vol aconseguir una “major pacificació i seguretat als entorns escolars, menys contaminació i menys soroll”. L’entitat no només anima les escoles de la ciutat a mobilitzar-se, sinó que també els facilita la informació amb els passos necessaris per dur a terme l’acció de forma segura. Des de principi de curs Eixample Respira defensa guanyar espais segurs als voltants dels equipaments educatius, per tal de garantir que les famílies puguin mantenir la distància de seguretat.

Cada escola té la seva pròpia problemàtica i reclamen la solució que més creuen que s’hi adapta, però totes comparteixen la reivindicació de més espais pacificats a l’entorn dels equipaments educatius. Entre les mesures que creuen necessàries en destaquen reduir el trànsit al voltant dels centres escolars, eliminar les places d’aparcament als accessos als centres i les motos a les voreres; i promocionar, en canvi, l’espai per als vianants, el transport públic i la mobilitat a peu, en bicicleta o en patinet. Tot plegat, a banda de les mesures que es puguin prendre en cada escola, segons les especificitats de cadascuna. Les famílies de l’Escola Auró, a la Nova Esquerra de l’Eixample, ja van tallar divendres passat completament el carrer de Mallorca a l’hora de la sortida del centre per reclamar un carril menys de cotxes.

En el cas de l’Escola Octavio Paz, situada al carrer de Mallorca, l’AFA reivindica, a més de menys contaminació, eixamplar l’espai davant els accessos per evitar aglomeracions a les entrades i sortides. “El més urgent és que retirin la tanca d’unes obres que estan aturades des del mes de març i que es menja dues terceres parts de la vorera”, afirma Mariela Pica, vocal de l’AFA de l’Octavio Paz. “Entre això i que hem de sortejar un aparcament de bicicletes i les motos que aparquen a la vorera, se’ns fa difícil l’entrada i sortida”. Una altra solució per evitar aglomeracions és, afirmen, que la Guàrdia Urbana talli puntualment el carrer per facilitar la recollida o l’entrada dels infants. “Ho vam demanar a l’Ajuntament fa 15 dies”, explica Pica.