Hospital Vall d'Hebron

(ACN/Redacció) Els sindicats de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona CCOO, Som Intersindical i SATSE, d’infermeria, denuncien que el centre reduirà algunes partides pressupostàries aquest 2024. Segons CCOO, la reducció arriba als 33 milions d’euros i es fa principalment per compensar l’increment de la partida salarial derivada del tercer acord laboral de l’Institut Català de la Salut (ICS), que preveu millores salarials dels treballadors sanitaris públics. L’ICS indica que el pressupost global del centre hospitalari augmenta 26 milions d’euros, però admet que, tot i que el global de l’ICS també augmentarà el seu pressupost, es farà una “redistribució de l’esforç econòmic” que no té a veure amb l’acord laboral.

“El pressupost destinat als increments retributius continguts a l’acord ha d’anar a banda d’altres partides pressupostàries, perquè mantenir tant l’activitat com la qualitat assistencial del dia a dia del nostre hospital”, diu CCOO. Alhora, veu “inacceptable que s’anunciïn restriccions en vacances i dies de lliurança”.

Satse assegura que perillen les contractacions

Paral·lelament, SATSE Catalunya ha criticat que el centre retalli part de la partida destinada a contractacions i a cobrir baixes o jubilacions. “És cert que hi ha una autonomia de gestió de cada centre, però el que no pot fer la direcció és imputar a les millores salarials pactades una manca de fons que deriva de la seva mala gestió i previsió“, han considerat.

Segons SATSE, “la reposició del personal, ja siguin noves contractacions o substitució de malalts o jubilats, és necessària per donar un servei de qualitat”. Alhora, ha avisat que no tolerarà “que els treballadors paguin sempre els plats trencats, havent de sufragar les seves millores salarials amb l’augment de la pressió assistencial”.

Es cobreixen menys baixes

Som Intersindical veu amb “consternació” algunes informacions que apunten a la intenció de la direcció del centre de cobrir menys baixes, obstaculitzar el gaudi de vacances i lliurances compensatòries o, fins i tot, no cobrir les jubilacions que es produeixin durant aquest 2024. El sindicat alerta que respondrà a aquestes “retallades encobertes” vigilant el correcte funcionament de les borses de treball perquè no hi hagi “clientelisme i amiguisme”.

L’ICS afirma que el pressupost s’incrementarà en 26 milions d’euros

Per la seva banda, fonts de l’ICS consultades per l’ACN asseguren que la proposta de pressupost per a aquest 2024 té un increment de 26 milions d’euros i arriba quasi als 1.000 milions de pressupost total. Així, la proposta de la Generalitat preveu un increment pressupostari per a l’ICS respecte al 2023. Les mateixes fonts asseguren que els comptes preveuen millorar les condicions laborals i econòmiques dels treballadors amb un augment de la partida destinada als serveis sanitaris, sobretot en l’atenció primària i la salut mental.