Tal com es va anunciar al setembre passat, El Born Centre Cultural s’inaugurarà aquest any coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre, en el marc dels actes de commemoració del tricentenari de 1714 que també comencen aquest any. Serà un espai obert a qui vulgui visitar-lo de dimarts a diumenge de 10 a 20 h. L’accés al recinte serà gratuït, però amb una entrada de sis euros es podrà accedir a les sales d’exposicions i gaudir de les explicacions d’una audioguia sobre el jaciment arqueològic. El preu es redueix a quatre euros per a molts col·lectius. També n’hi ha que tindran entrada gratuïta a tot arreu.

L’exposició permanent d’El Born Centre Cultural es titula “Barcelona 1700, de les pedres a les persones” i vol apropar el visitant a la vida quotidiana dels barcelonins de fa tres segles. Per fer-ho, s’hi exposen gairebé 2.000 peces recuperades de les excavacions arqueològiques del Born i els entorn. Hi ha des de tasses de xocolata desfeta, que va esdevenir el producte de moda a l’època, fins a pipes i tota mena d’utensilis que llavors es feien servir per fumar tabac.

La peça més preuada de l’exposició permanent d’El Born serà, però, el Penó de Santa Eulàlia amb què se suposa que el conseller en cap, Rafael de Casanova, va abanderar la resistència al setge de la ciutat. És possible que l’original fos destruït, però el que es mostrarà és el que fins a mitjan segle XX es treia a les processons de Corpus i que, en tot cas, va ser pintat a finals del segle XVI. Després d’anys de restauració a càrrec dels tècnics del MUHBA, la representació de l’antiga patrona de la ciutat es podrà veure a partir del setembre al Born en forma de quadre muntat sobre una taula de fusta.

La sala d’exposicions temporals s’inaugurarà l’11 de setembre amb la mostra “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, que explica com va viure Barcelona el final de la Guerra de Successió espanyola i recrea la batalla final de l’Onze de Setembre.

El Born Centre Cultural també organitzarà visites comentades i itineraris pel barri de la Ribera. Entre setmana, s’oferiran especialment a les escoles de la ciutat. Els caps de setmana, la programació d’El Born pretendrà omplir el centre de visites més familiars amb propostes com titelles i jocs de pistes en què podran participar nens i nenes de totes les edats acompanyats dels seus pares o els avis que els acompanyin.

La vocació de fer d’El Born alguna cosa més que un museu d’història es tradueix en la instal·lació a la nova Sala Castellví d’un bar restaurant, del que es farà càrrec la cervesera Moritz, i d’una llibreria, que serà gestionada per Bestiari. A la Sala Moragas hi haurà cada dia un petit esdeveniment cultural.

“Aquest malson s’ha acabat”

L’alcalde, Xavier Trias, ha aprofitat la presentació de la programació d’El Born Centre Cultural per demanar disculpes als veïns per totes les molèsties que han patit durant més de 20 anys d’obres per recuperar les restes arqueològiques de la Barcelona de 1700, rehabilitar l’estructura metàl·lica i la coberta de l’antic mercat (on recentment encara han aparegut goteres) i reurbanitzar els carrers de l’entorn. El projecte no era clar des del principi i, per això, s’ha allargat molt més del compte: “semblava que les obres no s’acabarien mai”, ha reconegut Trias, abans de felicitar tots els arquitectes i historiadors implicats per la forma en què finalment s’ha resolt el projecte d’El Born.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha assegurat que El Born deixarà de ser un espai d’incerteses per convertir-se en un lloc per relligar l’ànima de la ciutat, “sabent d’on venim per veure a on anem”. Ciurana ha resumit el projecte d’El Born com un jaciment de 8.000 metres quadrats amb una coberta de luxe i amb una programació estable de molta qualitat que, a més, vol projectar el Centre Cultural internacionalment amb la participació d’artistes i experts d’altres països.