El recompte habitual que fan a Twitter els Metges Adjunts de la Unitat d’Urgències del Vall d’Hebron ha pujat aquest dimecres fins als 110 pacients pendents de llit d’hospitalització. Els professionals també denuncien que hi ha persones que esperen des del dia 31 de desembre en lliteres als passadissos, una dada que des del centre no han confirmat.

Des de l’hospital rebaixen les xifres: indiquen que a les 11 h hi havia 63 pacients que encara no havien estat traslladats a planta, i 29 a les 18 h. Expliquen que el centre funciona al 100 % i s’han reforçat els serveis però remarquen que no s’ha arribat a la saturació. Ara bé, l’afluència de pacients ha pujat: mentre que la mitjana és de 295 persones ateses al serveis d’urgències, aquest dilluns van arribar a 404 malalts.

Pel que fa als altres centres sanitaris, l’Hospital Clínic ha rebut més pacients del que és habitual però des del centre indiquen que les urgències no estan saturades. A l’Hospital de Sant Pau han atès un 50 % més de pacients però confirmen normalitat.

Des del Sindicat de Metges diuen que “les urgències estan al límit” i indiquen que es tracta d’una “situació estructural”. Ara bé, fonts del Departament de Salut han admès que els serveis estan “plens” i han repetit la recomanació dels darrers dies: que la població no es dirigeixi a les urgències dels hospitals si no es tracta d’un cas de grip especialment greu i acudeixi, en canvi, als CUAP, els Centres d’Urgència d’Assistència Primària.

La situació de l’Hospital de la Vall d’Hebron és crònica

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona‘ de BTV ràdio, Judith Capdevila, secretària de la secció sindical de Comissions Obreres de l’Hospital Vall d’Hebron, ha assegurat que la saturació que viuen les urgències dels hospitals de la ciutat és una situació crònica. “El col·lapse és pràcticament diari”, sentència Capdevila,  qui afirma que al Vall d’Hebron hi ha cada dia entre 80 i 100 persones  pendents d’ingressar. El seu entendre la grip agreuja la situació però no és l’única causant, a l’octubre ja hi va haver un pic de feina que va col·lapsar l’hospital malgrat no havia arribar la grip.

Capdevila creu és un problema que s‘ha d’abordar, convocant una taula amb tots els sectors implicats per tal de posar fil a l’agulla i trobar les solucions adients. Sobretot és necessari fer-ho a Barcelona i la seva àrea metropolitana, perquè realment és un problema generalitzat a tots els hospitals de la ciutat. Els sindicats afirmen que no és una qüestió només de personal, sinó que es necessita més espai i millor organització. I amb millor coordinació amb els serveis d’atenció primària.