número desempat escoles bressol 2022-23
Foto: Jordi Pujolar (ACN)

Sindicats i educadores infantils de les escoles bressol municipals de Barcelona tornen a alçar la veu per denunciar la situació als centres i demanen la reducció de les ràtios i més recursos. Aquest dijous, des de la plataforma Dignitat pel 0-3 han assenyalat a l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya com a “culpables i col·laboradors” d’una situació “insostenible i inacceptable”.

Amb tot, des de la plataforma demanen que l’administració es responsabilitzi i s’elabori una llei educativa ferma i consensuada. Proposen també crear una taula de diàleg.

L’excés de ràtio, denúncia principal

En una reunió de la plataforma, les professionals han alertat que s’estan vulnerant els drets dels infants per l’excés d’alumnes per educadors i la manca de recursos: “Estem a la cua d’Europa pel que fa a la ràtio i amb molta diferència”. Concretament, la ràtio recomanada per la Comissió europea és de quatre en menors d’un any i a Catalunya és de vuit (per tant, 4 vs. 8) en infants d’un any, la recomanació és de sis i a Catalunya és de 13 (6 vs. 13), i en dos anys la recomanació és de vuit i a Catalunya en són 20 (8 vs. 20).

Més recursos i estabilitat

Una altra de les denúncies és la manca de recursos professionals, humans i materials, així com la desatenció de la salut de les treballadores —amb riscos psicosocials alts— i l’externalització dels serveis —que, diuen, provoca precarització i inestabilitat que afecta directament la feina. En especial, han reclamat més estabilitat i hores per al personal de suport, que està a les aules a les hores d’acollida i del migdia.