El portaveu del sindicat SAP-Fepol dels Mossos, Toni Castejón, creu que “no és bo” que els Mossos d’Esquadra hagin fet públiques les eines de què disposa la unitat d’antiavalots per fer front a possibles aldarulls, entre les quals el gas pebre.
Castejón considera que s’ha perdut el “factor sorpresa” i alerta que els manifestants poden anar preparats a les convocatòries per minimitzar els efectes de les eines policials. Tot i això, creu que el missatge que es vol enviar és que el cos està preparat “per al que pugui venir” evitant el “contacte físic”.
El líder sindical ha relatat que el model d’ordre públic català és diferent al del centre d’Europa. Segons ha explicat, en altres països hi ha “moltíssims policies”, mentre que aquí “som menys”. Per això, ha dit que calen “eines per guardar la distància”.
“Tota eina té un petit risc”
El portaveu del SAP-Fepol ha explicat que ja fa anys que el cos disposa de gas pebre i que els agents tenen la formació per fer-lo servir. Segons Castejón, cal apuntar les persones concretes contra les quals es vol utilitzar.
Tot i que afirma que “és veritat que és innocu i en principi no provoca res”, reconeix també que “té un petit risc”. “Sempre s’ha d’assumir un cert risc en qualsevol eina policial”, ha afirmat. D’entrada, segons ha explicat, els efectes que provoca són molèsties als ulls i a les mucoses nasals, “no és que et causi un dany, però sí uns moments de passar-ho malament”. Una afirmació que, en canvi, contradiu el centre Irídia, que alerta d’un possible “impacte físic i psicològic”.
Més enllà del gas pebre, Castejón ha criticat també que s’hagin explicat eines com el focus o un model de tanques de filferro, de què assegura que encara no disposen i que diu que no s’han provat. També ha reclamat un “missatge de suport als agents” i una crida a evitar la violència en les mobilitzacions.