Els Mossos d’Esquadra remarquen que només utilitzaran gas pebre “en una situació molt excepcional“. L’endemà que la policia catalana anunciés que disposen d’aquesta eina policial per fer front a possibles aldarulls, l’intendent Miquel Hueso ha matisat que, si s’acaba fent servir, se’n farà “un ús molt selectiu i contra persones que realment estan pertorbant l’ordre públic dins de la manifestació”.

Hueso ha explicat que aquest cas permet actuar sobre “un nucli molt petit de persones“. I en aquesta mateixa línia, la cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central dels Mossos, Cristina Manresa, ha remarcat que l’objectiu és “ser menys lesius”. Manresa ha afegit que es vol “protegir” les manifestacions sent “molt quirúrgics amb aquelles persones violentes“.

Un altre dels avantatges del gas pebre, segons Hueso, és que en la composició inclou tint de color vermell, que deixa tacades les persones contra qui s’ha fet servir. D’aquesta manera, ha explicat, es poden fer identificacions posteriors.

L’objectiu: evitar el contacte físic

Per la seva banda, el Departament d’Interior ha remarcat que els Mossos actuaran “sempre” seguint criteris de “mediació, proporcionalitat i oportunitat” i segons els protocols establerts. En un fil a Twitter, el departament remarca que s’ha reforçat la mediació “com a eina prioritària a l’ordre públic”. També afirmen que s’han presentat “nous mecanismes” per a evitar conflictes i per “evitar el contacte físic directe”, entre els quals nous models de tanques o focus de llum.

Pel que fa a l’ús del gas pebre, puntualitzen que el seu ús és “excepcional” i que la policia catalana el farà servir “com a últim recurs“. L’objectiu, diuen, és mantenir la distància “entre manifestants violents” i evitar “el cos a cos i les lesions” que es podrien produir en una confrontació directa.

Finalment, Interior assegura que “s’han suprimit tècniques eventualment perilloses” i que s’han fet canvis en la identificació dels agents “per simplificar la seva lectura pels ciutadans”. També afirmen que hi ha una “constant interlocució” amb les entitats de defensa dels drets humans per valorar les iniciatives.