Les darreres dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre el VIH i d’Altres Infeccions de Transmissió Sexual de Catalunya (CEEISCAT) mostren un increment molt important d’aquestes malalties durant els darrers anys. Entre el 2005 i el 2014, els casos de sífilis es van multiplicar gairebé per quatre i els de gonorrea per cinc. També s’ha constatat que dues persones contreuen el VIH cada dia a Catalunya.

El CEEISCAT va registrar, durant el 2014 902 casos de sífilis, cosa que va situar la incidència en 12,4 casos cada 10.000 catalans. La mitjana europea és de 4,1. El 87% d’afectats per sífilis són homes, amb una edat mitjana de 37 anys. Destaca, però, la població d’homes d’entre 15 i 24 anys. Concretament un 9,5% dels infectats de sífilis són d’aquest sector de la població.

Pel que fa a la gonorrea, durant el 2014 es van detectar 1.555 casos nous, fins a arribar als 21,3 casos cada 100.000 catalans. La mitjana europea és de 15,3. La majoria d’afectats també són homes, de 32 anys de mitjana, encara que la franja de 15 a 24 anys ja suposa el 24% del total.

La clamídia és una altra malaltia de transmissió sexual que va a l’alça. Es calcula que a Catalunya n’hi ha 27.000 infectats d’entre 16 a 25 anys.

Des del Departament de Salut Pública afirmen que s’apostarà per incidir en els col·lectius més vulnerables com són els homes homosexuals i els joves. Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ha lamentat que sigui una qüestió d’hàbits i no d’informació i augura que en poc temps Europa haurà de fer front a un debat sobre els medicaments efectius per a aquestes malalties.

Mateu confessa que aquestes dades mostren un “fracàs del sistema” i un “canvi de comportament que ha provocat que les malalties de transmissió sexual s’estiguin disparant”. Apunta que malgrat encara no hi ha cap campanya de conscienciació sobre la taula, es treballa perquè, per exemple, els joves tinguin les portes obertes dels centres d’atenció primària i puguin “incidir i tallar ràpidament” les infeccions amb l’antibiòtic corresponent. D’aquesta manera s’evita continuar infectant altres persones en el cas de seguir tenint pràctiques de risc.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a