La Míriam és mare i infermera a temps complet. Viu sola amb el seu fill de vuit anys, que té un 85% de discapacitat. El nen té microcefàlia, epilèpsia i retards psicomotors i, a més, a causa d'una operación l'alimenten via estomacal. Com que ella no pot treballar, fins ara se'n sortia amb l'ajut a la dependència, de 500 euros, sumat al PIRMI, de 400. Ara, però, els dos ajuts són incompatibles i deixarà de cobrar el PIRMI. MIRIAM TORNÉ, mare d'un pacient "Amb les retallades me'l treuen. Aleshores què passa? Diuen que, bé, que amb el que cobra el nano de la dependència, ja n'hi ha prou per cuidar-lo. Però, si no treballo, ni puc treballar, ja em diràs com menges, com pagues el lloguer..." Casos com el de la Miriam cauen a mans del servei de Treball Social de l'hospital, que, després d'un estudi socioeconòmic, intenta donar suport a les families amb menys poder adquisitiu. Els ajuts van des de pagar àpats a l'hospital fins a garantir el transport dels nens o l'allotjament dels pares durant l'ingrés. De la despesa, se'n fa càrrec l'Obra Social de l'hospital, que intenta arribar on els serveis públics no poden. DAVID NADAL, cap de l'Àrea de Treball Social "Ens arriben aquí demandes que potser no tenen res a veure amb la salut o relativament. Hem pagat per exemple el rebut de la llum d'un mes endarrerit d'una família que no l'havia pogut pagar, però, que el nen portava un respirador. I clar, nosaltres hem de garantir que aquell respirador funcioni." ANNA FELIU "Els treballadors socials de l'hospital atenen anualment uns 1.200 casos nous. Asseguren però que, en un centenar, la tasca és crucial perquè la família tiri endavant. Us ho ha explicat des de l'Hospital Sant Joan de Déu, Anna Feliu."

Els serveis socials de l’hospital no han detectat un augment general del nombre de famílies ateses per aquests serveis, tot i que es troben que cada cop més han d’atendre famílies que no havien demanat mai un ajut perquè tenien una economia normalitzada i feina estable. Aquestes famílies es troben de cop i volta sense feina i han de percebre un subsidi que els redueix els ingressos.

La situació s’agreuja quan un dels membres de la família, en aquest cas els infants, emmalalteix. La labor dels treballadors socials de l’hospital se centra a acompanyar les famílies, que en alguns casos pot ajudar a reorientar els recursos disponibles a la llar.

El 2011, es va aprovar una prestació familiar per als pares dels menors amb una malaltia greu per la qual un progenitor por obtenir una reducció de jornada d’un 99,9% per malaltia del fill cobrant íntegrament el sou mentre el fill es recupera. A l’Hospital Sant Joan de Déu, fins a 84 famílies s’han interessat per percebre aquesta prestació.

A finals de maig, l’Hospital Sant Joan de Déu va organitzar la Primera Jornada Estatal d’Intervenció Social en Salut Maternoinfantil i Juvenil, en què 300 professionals de tot l’estat van exposar les principals situacions en què han d’intervenir els treballadors socials.