99.000 persones entraran dissabte al Camp Nou per veure la final de la Copa del Rei, un partit que des de fora seguiran també milers d'aficionats. Es calcula que vindran entre 10.000 i 12.000 persones sense entrada. Per evitar possibles incidents, es desplegaran 1.500 agents dels Mossos d'Esquadra i 400 de la Guàrdia Urbana, que treballaran en coordinació amb l'Ertzaintza i els cossos de seguretat estatals i de la casa reial. LLUÍS FERRAN LÓPEZ, comissari superior de coordinació central "Són dues aficions que, en principi, no tenim antecedents de confrontació, però hi ha molta gent, són 100.000 persones, i hem dissenyat un dispositiu, que de fet és un partit d'alt risc, diríem, de màxims." A la ciutat, les dues aficions estaran separades. Els fans de l'Athletic de Bilbao s'ubicaran a Montjuïc, en un espai que estarà obert tant divendres com dissabte i des d'on es podrà seguir el partit. Per la seva banda, els culers estaran al carrer de Martí Franquès, a prop del camp. S'hi podrà accedir el dia del matx a partir de les 10 del matí. "Un dels factors clau serà garantir la mobilitat. Es preveu que vindran fins aquí més de 600 autocars i que també molts aficionats es mouran en vehicle privat. Es calcula que vindran uns 8.000 vehicles." L'Ajuntament ha habilitat zones especials d'aparcament per a autobusos repartides pels districtes de l'Eixample, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi.

La zona de seguidors de l’Athletic Club Bilbao s’instal·larà al Parc de Montjuïc i la del Barça, al Parc de Bederrida, al costat del Camp Nou. Entre els dos espais hi ha més de sis quilòmetres, una distància que no és casual. De fet, l’objectiu de les forces de seguretat és impedir que les dues aficions es trobin i garantir la celebració pacífica abans, durant i després del partit. Tot i això, segons el comissari superior de Coordinació Central, Lluís Ferran López, “són dues aficions de què, en principi, no tenim antecedents de confrontació“.

Per això, durant aquest cap de setmana es mobilitzaran 1.500 agents dels Mossos d’Esquadra i 400 de la Guàrdia Urbana. Segons el director general de la Policia, es tracta d’un “dispositiu d’extraordinària complexitat per garantir seguretat, mobilitat i civisme”. Segons han explicat, fa setmanes que l’Ajuntament i la Direcció General de la Policia treballen en coordinació amb els clubs per dissenyar el dispositiu, en què també participaran 12 efectius de l’Ertzaintza, a més d’agents del Cos Nacional de Policia, de la Guàrdia Civil i de la Casa del Rei.

Entre divendres i dissabte es preveu que arribin a la capital catalana prop de 50.000 seguidors de l’Athletic -12.000 sense entrada- en 500 autocars i 8.000 vehicles particulars, a més de nou avions i tres trens xàrter. Per garantir la seguretat en els desplaçaments per carretera s’ha activat un dispositiu de mobilitat i la Guàrdia Urbana recomana l’ús del transport públic per accedir al Camp Nou.

De Montjuïc al Camp Nou

Des de l’espai habilitat per als seguidors de l’Athletic, a Montjuïc, s’organitzarà una cercavila en direcció al Camp Nou per traslladar els aficionats que tinguin entrada per al partit. La rua sortirà de la plaça d’Espanya i avançarà pel carrer de la Creu Coberta i carretera de Sants fins al Gol Nord de l’estadi.

Els qui no disposin de tiquet podran seguir el matx des de la “fan zone” a través de pantalles gegants. La zona estarà oberta els dies 29 i 30 de maig, divendres entre les quatre i la una de la matinada i dissabte des de les 10 del matí fins que acabi el partit. Durant aquestes jornades se suspendrà l’espectacle de la Font Màgica.

La final al camp, amb 99.000 persones

Durant l’enfrontament, els seguidors dels lleons es distribuiran al Gol Nord i els culers, al Gol Sud. La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) ha repartit 38.873 entrades a cada club i, tant el Barça com l’Athletic, tenen les dades personals dels socis que han aconseguit els tiquets mitjançant sorteig; d’aquesta manera, en cas que es produeixin incidents, es podrà identificar d’on prové la localitat. La resta de tiquets, 18.170, se’ls ha quedat la federació.

A dins del Camp Nou, el FC Barcelona ha duplicat el servei de seguretat privada, que disposarà de 713 vigilants i 575 auxiliars.