La xifra de persones sense sostre a Barcelona augmenta a cada recompte oficial i en l'últim, d'aquesta matinada, s'han registrat un total de 892 persones dormint al carrer. Això sense tenir en compte les que passen la nit en grans parcs com els de la Ciutadella, Montjuïc o Collserola, on els voluntaris no han pogut intervenir d'una manera exhaustiva. Cap de les persones comptades no és menor d'edat, i la majoria fa deu anys o més que viuen al carrer, i per tant, tenen problemàtiques que van més enllà de la precarietat econòmica. També molts són estrangers sense documentació que no poden acreditar ingressos a l'hora d'accedir a un habitatge estable. Per a Arrels Fundació, la solució no és únicament augmentar el nombre de places d'allotjament temporal de la ciutat, sinó de trobar una sortida definitiva que els tregui del carrer. L'operatiu del recompte ha mobilitzat més de 700 voluntaris, que han recorregut tota la ciutat en equips de tres o quatre i han pres nota, d'una en una, de les persones que han trobat dormint al ras. La fundació destaca que l'augment dels sense sostre és una problemàtica global i que s'està reproduint a la resta de grans ciutats europees. Després de conèixer la xifra, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vila, ha qualificat d'"inadmissible" la situació a Barcelona i ha demanat un pla de xoc urgent i un model d'allotjament individual i diversificat en funció de les necessitats d'aquestes persones.

Ada Colau ha estat una de les persones voluntàries que ha sortit aquesta nit per comptar els sense sostre que dormen al carrer. La futura alcaldessa ha piulat al seu compte de Twitter la tasca que ha realitzat amb un grup de voluntaris a l’àrea del Raval Sud.

Els voluntaris s’han organitzat en diferents grups i han anotat una per per una les persones que dormen a l’interior de les seus bancàries, als parcs públics o sota els ponts, sense comptar les que passen la nit en grans parcs com Montjuïc o Collserola, on els voluntaris no han pogut intervenir d’una manera exhaustiva.

El recompte és una iniciativa d’Arrels Fundació per conèixer de primera mà i de forma fiable les persones sense sostre que hi ha a Barcelona. L’última sortida nocturna la van fer el 2011 conjuntament amb altres entitats i la xifra de gent dormint al carrer era de 838 persones. L’entitat té previst acabar fent aquest recompte un cop l’any si és possible.

Per al director de la fundació, Ferran Busquets, la solució passa per trobar una sortida definitiva per aquestes persones. “Si a una persona se li dóna una solució temporal no serveix per acabar amb el problema i pot acabar fent que la xifra segueixi augmentant. Aquestes persones necessiten saber que tenen habitatge estable per poder-se ocupar de solucionar els altres problemes.”

Després de conèixer el resultat de l’actuació, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vila, ha qualificat d'”inadmissible” la xifra de 900 persones dormint al carrer i ha demanat un pla de xoc urgent i un model d’allotjament individual i diversificat en funció de les necessitats d’aquestes persones.