Una vuitantena de pacients es troben a les urgències de l'Hospital Vall d'Hebron esperant pujar a una habitació. D'aquests, 55 estan en llits d'observació. El centre sanitari ha rebut entre el 5 i l'11 de desembre gairebé 1.900 pacients. Uns 270 de mitjana al dia. Això suposa un increment de 150 persones respecte a la xifra habitual. TRINIDAD CUESTA, vocal de la Coordinadora d'Entitats SAP Muntanya "El panorama de urgencias es dantesco, se están acabando las camillas, se están acabando los sillones, se están derivando pacientes a l hospital de trauma cuando creemos que es ir poniendo parches a urgencias." Els sindicats atribueixen aquesta situació a les retallades. Diuen que calen més recursos humans i materials. No només en aquest centre sinó a la resta d'hospitals. JUDIT CAPDEVILA, secretària de la Secció Sindical de CCOO del Vall d'Hebron "Des de que van començar les retallades a partir del 2010 i 2011, s'ha retallat en personal i en inversions, i tot això es va notant al llarg dels anys." Des de l'Hospital Vall d'Hebron treuen ferro a aquesta situació considerant que es tracta d'un fet puntual, detallen que un 10 % dels dies de l'any hi ha una important afluència de pacients. Asseguren que 2 de cada 3 de les persones que han atès a urgències aquests dies tenien malalties de menor complexitat, com ara refredats, que podien ser ateses als centres d'atenció primària o als centres d'urgències d'atenció primària. ANNA OCHOA, directora assistencial de l'Hospital Vall Hebron "Aquest cap de setmana ha estat d'alta afluència i això fa que tots estiguem una mica atapeïts. Però sí que és cert que aquesta tipologia de malalts es beneficiaria més d'un centre d'atenció primària, que, a més, són altament resolutius i, si és necessari, que vinguin cap a l'hospital ells ja tenen el coneixement per derivar-los cap aquí." DAVID ELVIRA, director del CatSalut "No parlaria de col·lapse, en tot cas hi ha hagut una afluència notable al centre durant aquests dos dies." El CatSalut explica que l'augment de pacients és perquè s'han avançat els virus respiratoris però que en cap cas no es tracta d'una epidèmia de la grip. Per donar resposta a aquesta situació detallen que han fet un reforç en el personal sanitari.

Aquest matí encara hi havia una vuitantena de persones a les urgències de l’Hospital Vall d’Hebron, 55 de les quals en llits d’aquest servei i 22 malalts en boxs. Ana Ochoa, directora assistencial del centre, ha remarcat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de BTV Ràdio, que “tots estan atesos”. Ochoa ha admès que l’hospital ha rebut gairebé 150 pacients més de l’habitual durant aquesta setmana del pont de la Constitució i la Puríssima. De fet, segons un comunicat del mateix hospital, la mitjana d’aquest 2016 és de 295 pacients al dia, un 5,3 % més que el 2015.

“A banda de l’increment de persones, es tracta de malalts d’una gravetat baixa que podrien estar atesos per equipaments de proximitat”, ha afirmat. Així, des d’aquest hospital han demanat als ciutadans que abans assisteixin als CAP o CUAP i des d’allà, si fos necessari, ja els derivaran a un centre hospitalari. “Aquest sobrevolum de pacients de baixa complexitat és el que satura les urgències”, ha declarat Ochoa. L’hospital ha fet aquestes declaracions després que aquest dissabte se sabés que almenys 87 persones esperaven habitació.

 

“Encara no ha arribat el fred d’hivern i ja estem així”

La Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya, que defensa els drets dels pacients, ha denunciat també en una entrevista d”El matí de Barcelona’ que les urgències estan saturades des de fa un mes. Trinidad Cuesta, vocal d’aquesta plataforma, assegura que encara ara “el panorama de les urgències és dantesc” i reivindica que la imatge de “gent als passadissos sense cap intimitat no es pot acceptar”. Cuesta ha afirmat que l’atenció que reben els pacients és “indigna malgrat l’esforç dels professionals”. La coordinadora fa un mes que es va dirigir al Departament de Salut per mostrar-li la preocupació per una saturació del servei “quan encara no han arribat el fred d’hivern ni la grip”. Segons Cuesta, les urgències de l’Hospital del Mar i Sant Pau també estan plenes.

 

El CatSalut nega que hi hagi col·lapse

Per David Elvira, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), el que ha passat aquest cap de setmana és “bastant conjuntural del Vall d’Hebron”. Elvira considera “que no es pot parlar de col·lapse” sinó d’una “afluència notable” i ho atribueix al fet que s’hagi avançat tres setmanes l’afectació dels virus respiratoris propis de l’hivern.

 

L’Ajuntament proposa una trobada amb tots els agents

La comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, considera que el que està passant a les urgències no és un problema d’un dia ni d’un sol centre. Assegura que es tracta d’un problema estructural i que la solució és identificar l’origen del conflicte. Proposa una trobada amb tots els agents implicats. De moment, la setmana vinent tenen una reunió amb el Consorci Sanitari de Barcelona, en què ja plantejaran aquest tema.