El butlletí ‘Sant Andreu de Cap a Peus’, promogut per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar celebra 40 anys. El primer número es va publicar l’11 d’octubre del 1980, llavors la publicació tenia periodicitat quinzenal i servia, principalment, per donar a conèixer els actes de l’entitat. Amb el pas dels anys va evolucionar cap al format revista i va anar incorporant noves seccions com la música o l’art.

Ja s’han publicat 660 números

La revista no ha deixat mai d’estar lligada a l’associació de veïns, on encara ara hi ha l’arxiu i la redacció. En tot aquest temps, han publicat 660 números i és la revista local més antiga de la ciutat que s’ha publicat de manera ininterrompuda. 

Un altaveu per a les reivindicacions veïnals

L’excoordinador del butlletí Jaume Domènech explica que el butlletí ha servit sempre “per donar molta canya a l’Ajuntament”. En aquest sentit, recorda els anys en què des del ‘Sant Andreu de Cap a Peus’ es reivindicava la rambla per al barri. Domènech era coordinador del butlletí, també, quan es van produir els atemptats de l’Hipercor, l’any 1987, “un dels moments més durs a nivell personal”, assegura.

Una revista que sempre ha estat gratuïta

El ‘Sant Andreu de Cap a Peus’ ha canviat de periodicitat en diversos moments de la seva història. De quinzenal va passar a setmanal i actualment és mensual. Sempre s’ha repartit de manera gratuïta i tots els que l’han feta possible ho han fet de manera desinteressada.

Cantera de joves periodistes

Bona part dels col·laboradors i coordinadors han començat a treballar en el butlletí mentre estudiaven la carrera de periodisme. És el cas de l’Alba Cabrera, la coordinadora actual, que va decidir col·laborar amb el butlletí mentre estudiava ja que —explica— va veure que era “un bon lloc per aprendre i començar a fer carrer”. 

Cabrera reconeix que la revista està en peu després de 40 quaranta anys gràcies al gran teixit veïnal que hi ha al barri i la implicació dels veïns que consideren el ‘Sant Andreu de Cap a Peus’ com a una cosa pròpia. Actualment, hi col·laboren una vintena de persona.