L’associació Salvem Barcelona, liderada per l’advocat Jacint Soler Padró i l’economista Francesc Granell, ha portat a la fiscalia un dels projectes estrella del govern municipal: la superilla de l’Eixample. Ho ha avançat aquest divendres ‘La Vanguardia’ i ho ha confirmat betevé amb els promotors de la denúncia. L’entitat considera que la superilla de l’Eixample, que preveu transformar quatre carrers i crear quatre places, tindrà impacte en la mobilitat i l’economia.
Delicte contra l’ordenació del territori
Segons aquesta entitat, integrada per veïns de l’Eixample, el govern d’Ada Colau podria incórrer en un delicte contra l’ordenació del territori tipificat a l’article 320 del Codi penal. Jacint Soler i Padró, president de Salvem Barcelona i exregidor de l’Ajuntament, ha assegurat a més que la superilla de l’Eixample s’ha posat en marxa sense haver revisat el Pla General Metropolità tal com marca el mateix pla quan es tracta d’alteracions substancials de la distribució espacial, entre d’altres.
Parar el projecte i parlar amb totes les parts implicades
Soler Padró apunta que la superilla de l’Eixample tindrà conseqüències molt negatives per als veïns del districte i és del parer que aquest projecte municipal “trenca el sistema d’equilibris existents a l’Eixample” referint-se a aspectes com la mobilitat o l’activitat comercial. Per això demana aturar l’inici de les obres previstes per al juny i parlar amb totes les parts afectades. Padró parla dels veïns de l’Eixample, però també dels barcelonins en general i de la població de l’àrea metropolitana, que “no venen a passejar sinó a treballar”.
Janet Sanz: “Seguirem defensant el model”
La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat a betevé que no han vist la denúncia i ha apuntat que l’entitat que la promou no s’ha dirigit mai a l’Ajuntament ni se li coneix cap actuació vinculada a Barcelona. Per això, creu que al darrere de la denúncia hi ha “una clara voluntat política de determinats sectors de parar transformacions de Barcelona que són rellevants”.
Per Sanz, “el que està en joc és el model de ciutat” i ha dit que a Barcelona es prioritza l’espai perquè la gent hi pugui caminar: “Seguirem defensant el model”. La responsable d’Urbanisme ha afegit que la denúncia no altera el calendari d’obres, que preveu començar la transformació dels carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona i crear quatre places a les interseccions a partir del juny.