La Magda i l'Ivan poden dir avui que viuen i bé gràcies al cor d'una altra persona. A l'Ivan li van trasplantar ara fa pràcticament 20 anys, quan tan sols en tenia 18. IVAN ROMERO, pacient trasplantat "El primer quan vaig saber que jo estava vivint perquè havia mort una altra persona se'm va caure el món a sobre. Però bé és llei de vida i jo gràcies als pares que van donar el cor, he tingut un fill fa un any..." A la Magda no fa encara ni quatre mesos que la van operar i no s'acaba de creure que tot hagi anat tan bé. MAGDA JIMÉNEZ, pacient trasplantada "El que conec ara, poder pujar una escala i no cansar-te, poder caminar, no ho havia conegut abans tampoc i és una cosa una mica irreal." De fet ella és la trasplantada número 500 de l'hospital de Sant Pau, centre pioner en trasplantaments de cor a Espanya. Un hospital que té la mirada posada en el futur però amb dels satisfacció dels avenços que hi ha hagut els darrers 30 anys. EULÀLIA ROIG, cap de la Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'Hospital de Sant Pau "Hi ha nous fàrmacs, noves maneres d'afrontar el postoperatori que fan que s'hagi reduït la mortalitat. Potser el que queda per al futur és millorar la supervivència a llarg termini, les complicacions a llarg termini encara són similars però s'està treballant o investigant nous tractaments o noves maneres d'afrontar el seguiment dels trasplantaments a llarg termini." Precisament aquest matí pacients i familiars trasplantats han pogut fer balanç d'aquestes tres dècades amb les mateixos professionals que els han tractat en una jornada en què també s'han commemorat els 25 anys de l'Associació de Transplantats de Cor de Catalunya.

Aquest dissabte, els Trasplantats Associats de Cor a Catalunya (TACEC) han celebrat una jornada informativa en què han participat pacients trasplantats, familiars i els professionals que els tracten. La funció principal d’aquesta associació és donar suport personal a les famílies i pacients trasplantats, tant abans com després de l’operació. La seva presidenta, Mar Mesa, assegura que no sempre es fàcil tornar a començar, a viure i a fer-ho amb tranquil·litat, quan has estat abans “tan al límit”. Per això, també, el sentit -afegeix Mesa- de jornades com aquesta.

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser el centre pioner en intervencions d’aquest tipus. Des de 1985 ja han fet mig miler de trasplantaments de cor. Els seus professionals diuen que des del primer que es va fer s’ha millorar molt, sobretot perquè els malalts arriben en millors condicions de salut a l’operació i també perquè els pacients tenen recuperacions més ràpides i menys pesades en el postoperatori.

Segons la cap de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital de Sant Pau, Eulàlia Roig, el repte de futur és ara allargar la supervivència de vida d’aquests pacients. Un objectiu que requereix -diu la Dra. Roig- “la implantació de les assistències ventriculars”, perquè cada vegada -afegeix- “hi ha més malalts en llista d’espera per ser trasplantats i aquestes màquines (programes d’assistència ventricular) ajuden el cor a funcionar sense necessitat de ser trasplantat”.

Avui a Catalunya fan aquests tipus d’intervencions quatre centres: Santa Creu i Sant Pau, Bellvitge, Clínic i, en l’àmbit pediàtric, el Vall d’Hebron.