Aquesta proposta de regulació dels clubs cannàbics inclou limitacions d’accés, com l’edat mínima per a majors de 18 anys o la impossibilitat de ser soci d’un altre club. També es prohibeix que s’hi puguin consumir altres drogues o begudes alcohòliques. A més, hi ha d’haver una distància mínima entre els clubs i també amb les escoles i els centres sanitaris.

Es tracta de “criteris orientatius” que ara els ajuntaments poden incloure, si volen, en les ordenances municipals. Des del Departament de Salut Pública es mostren satisfets pel “consens” al qual s’ha arribat en “un tema tan complicat” , i en què era urgent començar a fer passos. Per la CATFAC, la Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya, “és un primer pas molt important” però també són conscients que per poder aconseguir un ampli consens algunes qüestions clau, com el cultiu o el transport del cànnabis, s’han quedat al calaix.

Un dels objectius d’aquest nou marc de regulació és evitar que ciutats com Barcelona puguin ser referència turística en el consum de cànnabis. Per això s’estableix un període de carència de 15 dies, és a dir, abans de poder accedir al club cal ser-ne soci amb antel·lació. De fet, l’Ajuntament ja treballa des de fa mesos en aquesta mateixa línia i al juny va suspendre durant un any els permisos per obrir o ampliar el nombre d’associacions cannàbiques de la ciutat, que actualment és de 160. De fet, aquest any de suspensió és el temps que el consistori s’ha donat de marge per treballar en una normativa pròpia que reguli aquesta activitat.

El govern municipal també ha incrementat en els darrers mesos les inspeccions en aquests locals. Des de l’entrada en vigor de la supensió de permisos, s’ha enviat una ordre de tancament a 49 associacions de consum de cànnabis, la majoria de les quals a Ciutat Vella i l’Eixample. Les causes principals són la ventilació insuficient dels locals i els problemes de convivència amb els veïns.