ELOI BADIA, Aliança contra la Pobresa Energètica "Fa dues setmanes s'estaven produint talls, famílies que ens venien amb talls imminents i executius. Avui en dia tenim un Parlament que aprova resolucions però que no tenen cap trasllat executiu, ens trobem en una mena de circ en què tot són titulars però no hi ha cap mesura." ÀNGELS GUITERAS, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social "Denunciar amb contundència que el fred truca a la porta i que la situació continua com estava l'any passat, l'altre, i amb moltes famílies molt pitjor."

Les entitats de l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclamen també una reunió urgent amb la Generalitat per tractar mesures concretes i d’urgència, i denuncien que els talls de subministrament no s’han aturat.

“Fins fa dues setmanes s’estaven produint talls de subministrament”. Amb aquestes paraules Eloi Badia, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, ha negat que s’estigui aplicant cap mesura per evitar que les persones que no poden pagar les factures es quedin sense aigua, gas o electricitat. Badia ha denunciat, en una roda de premsa convocada aquest divendres, que “el Parlament aprova resolucions però que no tenen cap trasllat executiu, ens trobem en una mena de circ en què tot són titulars però no hi ha cap mesura.” Aquesta ha estat la queixa principal de les entitats, a les quals els preocupa que comença a arribar el fred mentre no hi ha mesures concretes que garanteixin els serveis bàsics a milers de catalans.

L’Aliança ha mostrat el seu malestar pel fet que la Generalitat aprovés el Fons de Subministrament Social, diuen, sense consultar els agents socials. Es queixen també que aquesta iniciativa estigui finançada amb diner públic perquè consideren que això engrandeix els beneficis multimilionaris de les empreses subministradores. Diuen, a més, que el govern ha estat “deslleial” perquè no ha inclòs les organitzacions ciutadanes en aquesta iniciativa i denuncien que, tot i que el conseller Felip Puig va dir que la Generalitat tiraria endavant l’aplicació del decret de pobresa energètica després de la suspensió del Tribunal Constitucional, continua havent-hi talls d’aigua, gas i electricitat. “Ens hem de reunir amb urgència”, ha reclamat la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, que ha recordat que la darrera reunió va ser el 30 de setembre i des d’aleshores la Taula contra la Pobresa Energètica no té cap data per a una nova trobada, tot i que en aquests mesos “hi ha hagut moviments.”

Les organitzacions calculen que més de 320.000 famílies a Catalunya no poden cobrir subministraments bàsics com el gas o la llum i reclamen al govern que exigeixi a les empreses subministradores que assumeixin les factures i rebuts impagats fins al moment, ja que un cop els afectats poden pagar els terminis els és molt difícil retornar el deute.

Altres mesures d’urgència que proposen per pal·liar el problema són aplicar el principi de precaució pel qual les empreses no poden tallar el subministrament sense el vistiplau dels Serveis Socials, o agilitzar els tràmits mitjançant l’aplicació de mecanismes d’urgència. Les entitats també consideren imprescindible que hi hagi transparència pel que fa als talls, informació pública detallada que es reculli a l’Idescat perquè, segons diuen, si la situació no es fa visible tampoc no es pot resoldre. Per últim, reclamen al govern que impulsi una campanya de comunicació per informar sobre les mesures a l’abast de les famílies vulnerables.