Són professors, pares, exalumnes i membres de l'equip directiu. Són els voluntaris encarregats de l'equipament de cara al 9-N. Mentre es distribueixen les tasques perquè diumenge tot l'espai estigui a punt, també sorgeix algun dubte d'última hora. "- Avui han dit els mitjans al migdia que el recompte el farem els voluntaris. D'això en tenim alguna notícia? - Quan diem voluntaris no vol dir voluntaris d'infraestructura. Vol dir voluntaris de procés." Entre ells, s'imposa la il·lusió, però també un cert neguit. MONTSE SOLER, voluntària "La veritat és que ha estat tot molt atapeït, però per sort ens ho hem pres molt bé, divertit." ANNA MARTÍNEZ, voluntària "Por, no. Uns certs nervis, una certa inquietud, però por, no." ORIOL BLANCHER, director de l'Escola IPSI "No estem fent res dolent, ni tan sols agressiu ni violent. És un acte de coresponsabilitat ciutadana i res més. Per tant, no tenim cap mena de por de res." Aquí s'han afanyat a muntar les urnes poc després de rebre-les. Però serà demà a la tarda quan organitzin l'espai per a les 14 meses que hi acullen. Aleshores col·locaran els distintius corresponents i serà hora de posar tots aquests paquets de paperetes a disposició dels participants. Com l'escola IPSI, a tota Barcelona hi haurà el 9N 149 locals de participació, on els ciutadans que vulguin podran dipositar la seva papereta en una urna com aquesta. Aquesta altra escola ha estat una de les primeres a rebre el material per al 9-N. S'hi col·locaran sis meses i en una està previst que hi participi el president de la Generalitat. L'equip directiu té clar quin és el seu grau de responsabilitat. ANTONI BURGAYA, director Escola Pia Balmes "Obrirem el centre normalment i ja està. Si hi ha algun incident doncs farem el que convingui, actuarem segons l'instint que hi hagi." Enmig dels preparatius, la carta que ha enviat la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, als directors d'institut per alertar-los de l'obligació d'acatar la llei. La Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya n'ha demanat la dimissió per considerar la missiva una "amenaça".

Poc després de rebre les urnes, els voluntaris de l’Escola Ipsi ja les havien muntat i apilat. Tenen previst col·locar-les dissabte a la tarda a l’espai definitiu, un cop l’hagin organitzat. En aquest centre, que no és un local electoral habitual, diumenge s’hi habilitaran 14 meses. El director de l’escola, Oriol Blancher, ha dit que afronta la jornada amb “absoluta tranquil·litat” perquè “no estem fent res dolent, ni tan sols agressiu ni violent. És un acte de corresponsabilitat ciutadana. Per tant, no tenim cap mena de por de res”.

En el mateix sentit s’ha expressat el director de l’Escola Pia Balmes, Antoni Burgaya“Obrirem el centre normalment i ja està. Si hi ha algun incident, farem el que convingui”. En aquest centre, on està previst que participi el president de la Generalitat, Artur Mas, ja hi han preparat les sis meses amb les urnes i les paperetes que els han entregat avui.

Enmig dels preparatius, els directors d’institut han rebut amb sorpresa i perplexitat una carta de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna. La missiva exigeix a les direccions dels centres acatar la llei i no contravenir la decisió del Constitucional. El text els adverteix que “permetre la utilització del centre per fer actes vinculats a la consulta pot contravenir la sentència de l’alt tribunal”.

Ignacio Garcia, director de l’institut Joan Boscà, assegura que no se sent interpel·lat per la carta perquè la delegació del Govern a Catalunya “no té, que jo sàpiga, competències en Educació”. Garcia ironitza i afegeix que en tots els anys que fa que exerceix la docència “és la primera vegada que la delegació del Govern es dirigeix a mi amb una carta”. La Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha demanat la dimissió de la delegada del govern per considerar la missiva una “amenaça”.