La depressió i l’ansietat en la població es va incrementar durant el confinament pel coronavirus de la primavera del 2020. Ara, un estudi del Vall d’Hebron ha demostrat que aquest impacte en la salut mental va ser encara més elevat en el cas de les dones embarassades. En l’estudi van participar 204 dones embarassades durant les seves visites a l’Hospital Vall d’Hebron entre el 27 de març i el 4 de maig del 2020.
Els resultats mostren que, durant el confinament, un 38 % de les embarassades tenia símptomes de depressió i un 59 % tenia símptomes d’ansietat. Per contra, altres estudis portats a terme durant el confinament han demostrat que en la població general aquestes xifres són del 18,7 % i del 21,6 %, respectivament.
Més risc en el primer i segon trimestre
L’estudi va aprofundir en la situació d’aquestes dones per trobar factors que augmentessin el risc de patir ansietat o depressió. En aquest sentit es va comprovar que aquests símptomes eren més freqüents durant el primer i el segon trimestre de l’embaràs, i no tant durant el tercer trimestre: “Probablement això es relacioni amb què, en aquestes etapes primerenques de la gestació, hi ha més risc de perdre el fetus“, raona la Dra. Maia Brik, especialista del Servei d’Obstetrícia i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
La importància del suport econòmic i emocional
També cal destacar que l’impacte emocional negatiu era molt més prevalent en dones sense suport social adequat, per la qual cosa els investigadors recomanen oferir suport addicional.
Seria important la implementació de programes que oferissin suport social addicional durant l’embaràs per tal de reduir l’ansietat i la depressió, especialment en una situació excepcional com la que estem vivint amb la pandèmia.
Des del Servei d’Obstetrícia del Vall d’Hebron es va oferir a les embarassades un seguiment pel Programa de Salut Mental Perinatal del Servei de Psiquiatria si ho necessitaven. Això es traduïa en visites més freqüents i, fins i tot, telemàtiques en els casos en què anar a l’hospital suposava una por elevada o un augment dels símptomes d’ansietat respecte a la por a poder-se infectar pel SARS-CoV-2.
Aquest estudi ha estat un treball conjunt entre els Serveis d’Obstetrícia i de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i els grups de recerca en Medicina Materna i Fetal i en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que ha estat publicat a la revista ‘Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica’.