L’Ajuntament de Barcelona ha retirat vuit palmeres des de l’inici de les revisions preventives que s’han posat en marxa aquest cap de setmana arran de la mort d’una jove en caure-n’hi una a sobre al Raval. L’operatiu ja ha revisat un centenar dels prop de 900 exemplars que es volen controlar.

Segons ha informat en una atenció a mitjans Joan Guitart, cap d’arbrat de l’Ajuntament de Barcelona, les palmeres s’han retirat “no per ser incorrectes”, sinó perquè han fet més estrictes els criteris i “davant del dubte, han decidit tallar-les”.

Dos de les palmeres retirades estaven ubicades als números 25 i 31 del passeig de Colom i una altra a l‘avinguda del Litoral, número 59. Les proves han començat als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí, segons fonts municipals, perquè és on hi ha més palmeres.

L’estrès hídric, principal hipòtesi de la caiguda de la palmera al Raval

Segons Guitart, l’estrès hídric seria, a hores d’ara, la principal hipòtesi de la caiguda de la palmera al Raval. Per aquest motiu, s’ha optat per incorporar aquesta espècie a la ruta de reg dels arbres acabats de plantar a la ciutat.

Aquest dimecres es farà el funeral per la Shamira, la víctima de la caiguda de la palmera al Raval, el cost del qual serà assumit per l’Ajuntament de Barcelona. Es dona la circumstància que un veí havia avisat del mal estat de la palmera però l’Ajuntament no hi va veure cap anomalia.

Com es fa la revisió de les palmeres?

El procediment que es fa servir per revisar les palmeres és el següent: primer es revisa l’estípit, la part del tronc de la palmera. S’hi fan cops i una auscultació per detectar-hi espais buits. En segon lloc, es comprova si a la palmera hi ha algun niu, si està ben fixat o no i si convé retirar-lo. Per acabar les proves, els operaris duen a terme un test d’oscil·lació per comprovar la flexibilitat de la palmera. En cas de detectar-hi zones endurides, s’inclou a l’informe per valorar-ne la retirada .