L’Ajuntament de Barcelona ha començat una revisió preventiva extraordinària de més de 900 palmeres datileres arran de la mort d’una noia al Raval a qui li va caure un exemplar a sobre. Durant els primers tres dies, el consistori ha decidit retirar-ne vuit, principalment als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella. Quines proves es fan en aquestes revisions? T’ho expliquem.

Revisió de l’estípit de la palmera

La primera acció d’aquest operatiu consisteix a revisar l’estípit, és a dir, el tronc de la palmera. Es comprova que el diàmetre no s’hagi reduït més d’un 30%, un llindar de tolerància que després de la caiguda mortal al Raval és més restrictiu. Segons explica Joan Guitart, cap d’arbrat de l’Ajuntament, la reducció del diàmetre es produeix habitualment a causa d’una mala poda o d’un trasplantament.

Tests d’oscil·lació i auscultació

La revisió també comprova la flexibilitat de les palmeres. Es fa amb un test d’oscil·lació, una prova que es va incorporar el 2020 en les revisions bianuals d’aquesta espècie.

També es comprova si el tronc té parts buides, mitjançant un test d’auscultació amb cops de martell. Davant del dubte o qualsevol anomalia, l’arbre es retira.

Comprovació dels nius de cotorres

Per completar l’avaluació sobre l’estat de la palmera, es revisen els nius, habitualment de cotorres, que hi pugui haver. Es comprova que estiguin ben fixats al tronc i que la palmera n’aguanti bé el pes.