Ja ha començat la construcció de la residència d’estudiants projectada per als solars de Drassanes, al barri del Raval. Segons ha pogut saber betevé, la residència tindrà 384 habitacions, es farà en dos edificis i l’obra està prevista que estigui enllestida en dos anys.

L’edifici més proper al carrer de Peracamps tindrà planta baixa i quatre altures, mentre que el que donarà al carrer del Portal de Santa Madrona serà de planta baixa més nou altures. Seran dos edificis independents pel que fa als accessos, tot i que podran compartir espais. Segons la promotora hi haurà habitacions individuals, dobles i també estudis.

residencia drassanes

Promoció privada judicialitzada

Aquests dos solars de Drassanes fa més de dues dècades que estan buits, un fet que no ha impedit la controvèrsia. D’una banda, l’estira-i-arronsa entre els propietaris actuals dels solars i l’Ajuntament. Els primers van adquirir els solars per fer-hi un hotel, però quan el govern municipal va canviar i va arribar a l’alcaldia Ada Colau va deixar sense efecte el Pla d’usos de Ciutat Vella impulsat per l’alcalde anterior, Xavier Trias.

Això, segons fonts de la promotora, “els va forçar a decantar-se per la residència d’estudiants”. Tot i això, expliquen, encara esperen “resolució judicial a la reclamació patrimonial que vam fer“. Aquesta reclamació, segons les mateixes fonts, dura ja 10 anys i respon al fet que quan es van comprar els solars era per fer-hi un hotel perquè el Pla d’usos de Ciutat Vella de l’època Trias ho permetia.

Gentrificació o oportunitat?

Entre el veïnat també hi ha diversitat d’opinions sobre l’ús dels solars. La plataforma Habitem les Drassanes veuen, primer l’hotel i ara la residència, com “un pas més cap a la gentrificació“, explica Mario Aguiló. “No crec que una zona amb comerços tancats guanyi molt amb l’arribada d’estudiants, perquè, quin tipus de comerç vindrà?”. A més, Habitem les Drassanes defensa que al barri són més necessaris els habitatges públics perquè generen dinàmiques veïnals i teixits veïnals”. La defensa d’habitatge públic ha portat la plataforma ha recórrer a la justícia.

Una altra residència a pocs metres

La tendència dels solars buits a la zona sembla que de moment no passa per més veïnat. A uns 60 metres d’aquesta residència que s’ha començat a construir hi ha un solar de l‘avinguda del Paral·lel, on també hi ha prevista una altra residència d’estudiants, amb 400 places.

En aquest solar hi havia benzinera, un taller mecànic i una discoteca. Tot i que, segons fonts municipals, els promotors encara no han demanat la llicència, es preveu que aviat s’iniciïn els tràmits per iniciar els treballs.