La Fundació BarcelonActua ha obert a la Vila de Gràcia una casa d’acollida per a joves migrants que viuen al carrer. Es tracta d’una antiga residència per a la gent gran que va tancar durant la pandèmia i que, gràcies al programa BACstation, s’ha habilitat per donar aixopluc a una vintena de joves en risc d’exclusió social.

La majoria d’usuaris arriben a la casa, ubicada al carrer de l’Encarnació, derivats pels Serveis Socials. A banda de sostre i menjar, l’entitat solidària els ofereix assessorament legal i classes de llengua per a una millor integració. Segons explica la directora de la Fundació BarcelonActua, Laia Serrano, “volem ser una llar d’oportunitats perquè aquests joves progressin i surtin d’aquí amb una feina i parlant perfectament el nostre idioma”.

Suport de voluntaris

La BACstation Gràcia s’afegeix a les altres dues que s’han obert des del 2020: BACstation Vallcarca i BACstation la Salle. En aquests anys més de 300 joves migrants han fet ús d’aquest recurs. És el cas del Jamal, que va arribar l’any passat a la península provinent del desert del Sàhara. Després de diversos periples va acabar dormint als carrers de Barcelona fins que BarcelonActua el va acollir. Ara es prepara per poder treballar de cuiner. “Aquí estem molt bé, és com una gran família i ara estic estudiant per tirar endavant”, explica el Jamal.

bacstation Gràcia barcelonactua joves migrants

La implicació dels voluntaris és un dels eixos principals en la tasca integradora de l’entitat. N’hi han passat més de 500 per fer acompanyament de tot tipus, des de classes d’idioma fins a tasques administratives o d’orientació laboral. Els joves assistits solen tenir entre 18 i 25 anys, la majoria provenen del Marroc o de països subsaharians i en alguns casos són extutelats que han passat per centres de menors. L’objectiu és que estiguin un màxim de dos anys a la casa i després puguin aconseguir una plena emancipació i autonomia.

BarcelonActua vol arribar a més barris i per això actualment està buscant edificis en desús en zones cèntriques de la ciutat. “No volem estar perduts a Collserola perquè no vindrien els voluntaris i aquest és un pilar fonamental en la socialització d’aquests joves”, conclou la directora de la fundació.