Els productes retirats encara no havien arribat als consumidors ja que s’han requisat de magatzems de distribució majorista. Segons ha explicat Abad, són productes que s’acaben comercialitzant a establiments de baix cost o de venda ambulant al carrer. Les garlandes confiscades estaven fabricades amb components elèctrics poc resistents i amb deficiències de seguretat.
Més de 1.492 joguines requisades
Pel que fa a les joguines requisades, 1.492 en total, presentaven problemes de manca d’informació —des de no posar el nom del fabricant a qui poder reclamar, a tenir les instruccions només en anglès o xinès, o donar informació que podia ser enganyosa. D’altres joguines estaven fetes amb material inadequat que podia provocar intoxicacions o amb peces perilloses per ser utilitzades pels més petits.
“No podem arribar a totes les llars del país però podem fer aquestes actuacions i demanar als consumidors que evitin comprar aquests productes que es poden trobar en botigues ‘low-cost’ o de venda ambulant”, ha dit la directora de l’Agència Catalana de Consum, que ha demanat “responsabilitat” als clients quan comprin, ja que no podran requisar tots els productes no segurs del mercat.
Per això, Abad ha recomanat als consumidors que “durant tot l’any però especialment en època nadalenca” comprin en botigues “compromeses” i “de proximitat” amb productes “que compleixen tots els requisits”. La directora de l’organisme ha reivindicat la “garantia” que donen les joguines fetes a la Unió Europea.
També ha explicat que continuaran fent aquest tipus d’inspeccions. De fet, Abad ha destacat que fan controls al llarg de tot l’any i només aquest 2018 ja han requisat més de 9.000 joguines. Després de detectar els productes, l’organisme inicia expedients contra els magatzems implicats.