(ACN) La Generalitat ha requisat més de 6.000 garlandes elèctriques i joguines no segures de tres magatzems de distribució majorista de fabricants de països asiàtics a la rodalia de Barcelona. Els productes no complien la normativa i podien posar en risc la seguretat dels consumidors. La retirada s’ha fet a finals d’aquesta setmana arran d’una inspecció de l’Agència Catalana de Consum del Departament d’Empresa i Coneixement.
Una quarta part dels productes confiscats són joguines que podien posar en risc la salut dels infants i la resta són garlandes elèctriques, que s’utilitzen per decorar durant les festes de Nadal, i podrien provocar incendis. La directora de l’Agència Catalana de Consum, Elisabet Abad, ha recomanat als usuaris que comprin en establiments “segurs”, “de qualitat” i “confiança”.

Els productes retirats encara no havien arribat als consumidors ja que s’han requisat de magatzems de distribució majorista. Segons ha explicat Abad, són productes que s’acaben comercialitzant a establiments de baix cost o de venda ambulant al carrer. Les garlandes confiscades estaven fabricades amb components elèctrics poc resistents i amb deficiències de seguretat.

Més de 1.492 joguines requisades

Pel que fa a les joguines requisades, 1.492 en total, presentaven problemes de manca d’informació —des de no posar el nom del fabricant a qui poder reclamar, a tenir les instruccions només en anglès o xinès, o donar informació que podia ser enganyosa. D’altres joguines estaven fetes amb material inadequat que podia provocar intoxicacions o amb peces perilloses per ser utilitzades pels més petits.

“No podem arribar a totes les llars del país però podem fer aquestes actuacions i demanar als consumidors que evitin comprar aquests productes que es poden trobar en botigues ‘low-cost’ o de venda ambulant”, ha dit la directora de l’Agència Catalana de Consum, que ha demanat “responsabilitat” als clients quan comprin, ja que no podran requisar tots els productes no segurs del mercat.

Per això, Abad ha recomanat als consumidors que “durant tot l’any però especialment en època nadalenca” comprin en botigues “compromeses” i “de proximitat” amb productes “que compleixen tots els requisits”. La directora de l’organisme ha reivindicat la “garantia” que donen les joguines fetes a la Unió Europea.

També ha explicat que continuaran fent aquest tipus d’inspeccions. De fet, Abad ha destacat que fan controls al llarg de tot l’any i només aquest 2018 ja han requisat més de 9.000 joguines. Després de detectar els productes, l’organisme inicia expedients contra els magatzems implicats.