La comissaria de la Policia Nacional de la Verneda és una de les úniques a Barcelona en què els refugiats procedents d’Ucraïna poden sol·licitar la protecció temporal per viure a Espanya. Des d’aquest dilluns, cada matí s’hi fan cues de matrimonis, joves i famílies que han fugit de la guerra. La seu policial del carrer de Trafalgar també estava llesta per si calia fer tràmits mentre no es posa en marxa el macrocentre de la Fira de Montjuïc.

La jove Olha Ashykhmina és una de les refugiades que aquest dimecres s’han acostat al complex policial de la Verneda. Ja ha aconseguit tramitar el permís que li permetrà residir, treballar o estudiar aquí —durant un any, prorrogable a tres— sense necessitat de demanar l’asil. Ara espera el document definitiu en les properes 24 hores, tot i que confia a recuperar la seva vida a Kíiv més aviat que tard.

Olha, de Kíiv: “Tothom vol tornar al més aviat possible, però la majoria tenim la casa destruïda”

“Esperem poder tornar a casa a l’abril… Però això és ser molt optimista. Tothom vol tornar a Ucraïna al més aviat possible, però ara mateix la majoria no tenim casa, està destruïda“, lamenta. I bona part de la família la té a Mariúpol, municipi assetjat per les tropes russes. Qui també espera el dia en què tot s’acabi i pugui tornar a Kíiv és Valeriia Baranovska. El conflicte la va agafar fora d’Ucraïna i s’ha instal·lat a la ciutat.

“No vaig poder tornar i vaig decidir venir a casa de la meva filla, que està estudiant a Barcelona… i esperar el moment que sigui possible tornar al nostre país”, relata. A ella encara li queden alguns tràmits més per aconseguir la protecció temporal, un procediment que, si tot va bé, a partir d’aquest divendres se centralitzarà ja al gran centre de Fira. De fet, finalment, la comissaria de Trafalgar no s’habilitarà per a aquesta tasca en previsió que en breu obri l’espai de Montjuïc.

Estatus d’acollida temporal

Als ucraïnesos que fugen de la guerra i arriben a Espanya se’ls dona la protecció temporal. Això inclou el permís exprés de residència i treball durant un any (prorrogable) i poder accedir a “tots els serveis socials des del primer dia”, segons va afirmar el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. També el dret de manutenció, d’allotjament, a la sanitat i l’educació públiques i a l’aprenentatge de la llengua.

Comparteix a: