Segons han informat els Mossos d’Esquadra, les peces han pogut ser recuperades després que un membre de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic observés en un antiquari de la demarcació de Barcelona dos fragments de pedra calcària que li van cridar l’atenció.  Les inscripcions de les peces van fer sospitar l’expert que procedien de la necròpoli de Saqqara, situada prop de la ciutat de Memfis al sud del Caire, i que va ser saquejada l’any 1999. Després de confirmar la procedència dels fragments amb la Unitat Central de Robatoris i Patrimoni Històric, els Mossos han pogut recuperar fins a vuit d’aquestes peces.

La investigació ha permès saber que tots els fragments -que es venien a preus d’entre 2.000 i 10.000 euros– van ser adquirits per l’antiquari català en un comerç especialitzat en arqueologia egípcia del Regne Unit. L’antiquari desconeixia la procedència il·lícita del material.

Els Mossos no descarten que, en les pròximes setmanes, es pugui recuperar més material espoliat de la mateixa necròpoli. Mentre, continuen les gestions per retornar les peces al Govern d’Egipte.