Era el 1888, un any abans de l'Exposició Universal, quan es va construir el Mercat de la Llibertat. Un projecte de l'arquitecte Miquel Pasqual i Tintoré i amb la decoració modernista de l'amic de Gaudí Francesc Berenguer i Mestres. La història del mercat, però encara ve de més lluny. MARIA SOLER, presidenta de l'Associació de Venedors del Mercat de la Llibertat "L'amo del terreny el va llogar, el va deixar perquè vinguessin a vendre els pagesos. Van començar a vendre pagesos, van començar a cobrir-lo una mica perquè no els hi robessin, perquè no es mullesin... i mica en mica va acabar el mercat." Ara, 125 anys després poc en queda d'aquella època, tot i que algunes de les parades actuals hi són gairebé des de l'inici. TINO MORA, Fruites i especialitats Tino "La originària data de 1894 quan el meu besavi va obtenir una concessió municipal per poder vendre fruites i verdures en el mercat. Ara va evolucionant, fem molts elaborats, sempre en base a fruites i verdures. I anar adaptant-nos a les noves demandes del consumidor." Diuen que han notat el pas dels anys amb el canvi d'hàbits dels clients,. Però una de les transformacions més importants que ha viscut el mercat és la remodelació integral que es va acabar el 2009. La imatge de les parades és segurament el que més s'ha notat. MATIA DOLORS PÉREZ, conserves Helbig "Va quedar molt bé, perquè les parades tenen molta llum, és ample, és còmode per a comprar." Amb la reforma es van guanyar 2.000 m2 de superfície utilitzable. Els passadissos són més amples i el moll de descàrrega s'ha soterrat. Per això, confien que amb el nou mercat podran encarar 125 anys més.

Al vestíbul del Mercat de la Llibertat, s’ha descobert una placa commemorativa per celebrar els seus 125 anys d’història.

En l’acte, on ha assistit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias i la regidora de Gràcia, Maite Fandos, també s’ha afegit una segona placa atorgada per la Unió Mundial de Mercats Majoristes en què consta el Premi d’Honor 2012 a l’Excel·lència en Noves Infraestructures de Mercats. Nombrosos veïns i comerciants del barri no s’han volgut perdre aquesta jornada de celebració en la qual, fins i tot, s’han sumat els Gegants de la Vila de Gràcia.

El mercat va ser construït a la plaça de la Llibertat de Gràcia a finals del segle XIX per l’arquitecte Miquel Pasqual i Tintorer i l’estil modernista que caracteritza l’estructura, va anar a càrrec de l’arquitecte i amic de Gaudí, Francesc Berenguer i Mestres.

L’edifici, que està protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat de Barcelona com a Bé Cultural d’Interès Local, va ser restaurat íntegrament l’any 2009 després d’unes obres que van durar prop de dos anys i mig i que va fer traslladar provisionalment els botiguers del mercat a unes carpes instal·lades a la plaça de Gal·la Placídia.