A partir de la setmana que ve, els tècnics de la Creu Roja començaran a treballar en l'assentament del carrer de Puigcerdà, el més gran que hi ha a la ciutat i on viuen més d'un centenar de persones. En una primera fase, els voluntaris repartiran material humanitari. Bàsicament menjar i roba d'abric. Una primera presa de contacte que també servirà per informar-los sobre quines ajudes socials hi ha. L'Ajuntament ha encarregat aquesta feina a la Creu Roja perquè és una entitat neutral. Vol evitar així la desconfiança que molts tenen cap a l'Administració. MIQUEL ESTEVE, comissionat per la Immigració "Aquesta opció, que sigui la Creu Roja, segurament pot ajudar a fer més pedagogia, a generar més confiança a poder aconseguir allò que volem i és quines solucions podem oferir a aquestes persones" En la segona fase se'ls oferirà un allotjament estable i cursos de formació. Tant a la gent que viu al carrer de Puigcerdà com a la resta d'assentaments. La idea és que puguin trobar feina en algun dels projectes que es posaran en marxa. Es farà amb l'ajuda de diverses entitats. Hi ha des d'una cooperativa de reciclatge fins a un hort urbà. El pla va destinat a totes les persones vulnerables, siguin o no immigrants. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida "Volem que les persones que viuen als assentaments puguin sortir i tenir una opció per intergrar-se social i laboralment sempre i quan nosaltres poguem ajudar" El problema és que molts dels que viuen als assentaments estan en situació irregular. Per això s'ha demanat a la Delegació del Govern que almenys els doni permisos de treball temporal per a aquells que tinguin opcions, a la llarga, de regularitzar la seva situació.

La regidora de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha presentat juntament amb el comissionat d’Acció Comunitària i Immigració, Miquel Esteve, la segona fase del Pla d’assentaments irregulars que es va posar en marxa el mes d’octubre de l’any passat. El consistori en dóna per acabada l’etapa inicial, en què s’han portat a terme inspeccions de seguretat i diversos desallotjaments, però reconeix que està en espera de poder entrar al major assentament, el del carrer de Puigcerdà, per analitzar si hi ha problemes estructurals o de seguretat.

Precisament el del carrer de Puigcerdà serà el primer espai en què es portarà a terme una acció d’atenció humanitària i informació dels habitants, una tasca de la qual es responsabilitzarà la Creu Roja, que durant el procés estarà en contacte constant amb els Serveis Socials municipals. El consistori justifica que s’actuï primer sobre aquest assentament i posteriorment sobre la resta per la complexitat i el nombre de persones que hi viuen: es calcula que unes 400 persones passen cada dia per aquestes naus industrials i l’Ajuntament diu que cada nit hi dormen al voltant de 120, una situació que la Creu Roja analitzarà en profunditat quan hi comenci a treballar, probablement la setmana que ve.

La Creu Roja treballarà en dues etapes

Aquest és el més gran dels 18 assentaments que hi ha al districte de Sant Martí (sobretot al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou) i on el Pla d’assentaments haurà de passar la prova de foc. La Creu Roja hi treballarà en dues etapes: la primera i més urgent, l’atenció humanitària. Enric Moris, el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, ha afirmat en la roda de premsa que les persones que viuen en aquest assentament estan en una situació de “vulnerabilitat extrema” i que el primer que necessiten és que se’ls distribueixi roba d’abric i aliments i que s’analitzi l’estat de salut en què es troba. En aquesta primera actuació, cinc tècnics de l’ONG faran un estudi bàsic de les condicions de vida de l’assentament i faran arribar les seves recomanacions al consistori.

Un cop ateses les necessitats bàsiques, els tècnics iniciaran un procés de contactes amb les persones que viuen a la nau per analitzar les diferents problemàtiques, identificar les situacions administratives de cada individu i veure de quina manera es pot treballar amb la comunitat i els recursos municipals. Tot plegat, amb l’objectiu d’encarar l’etapa següent: la de la inserció sociolaboral. Enric Moris ha deixat molt clar que només atendran les persones si elles ho volen i que actuaran amb neutralitat i independència respecte de l’Ajuntament.

En la segona etapa, nou persones treballaran a la nau del carrer de Puigcerdà per elaborar itineraris que responguin a les necessitats de cadascun dels ocupants, se’ls informarà sobre les possibilitats laborals que tenen, sobre la situació jurídica en què es troben (en aquest àmbit, es col·laborarà amb el SAIER) i, si és necessari, la Creu Roja també habilitarà alguns habitatges de caràcter transitori fins que les persones no trobin una feina o puguin millorar la situació que tenen.

El futur de les persones en situació irregular, en dubte

Precisament pel que fa a la situació jurídica, el comissionat d’Acció Comunitària, Miquel Esteve, ha afirmat que “ l’Ajuntament farà tot el que sigui possible per ajudar aquestes persones, però si la Delegació del Govern no respon, es toparà amb una paret”. Esteve ha afirmat que s’intentarà aconseguir un permís temporal de treball per a la majoria de persones que actualment viuen als assentaments, però ha dit que no tothom podrà obtenir aquests documents i, en aquests casos, ha insistit que el govern municipal no té competències en estrangeria i que probablement hauran de ser expulsats.

Pel que fa a les alternatives laborals, el consistori planteja vies de sortida, com ara una cooperativa d’horts urbans o una altra de reciclatge inclusiu, o la possibilitat d’incorporar-se a al projecte Norai de restauració. Barcelona Activa també col·laborarà en la inclusió social d’aquest col·lectiu, així com el programa Incorpora’t, de l’Obra Social de La Caixa, amb què l’Ajuntament ha signat un altre conveni de col·laboració.