Perquè no es repeteixin aquestes imatges l'Ajuntament aplicarà les tres conclusions del peritatge extern que havia encarregat. L'estudi recomana instal·lar nous dispositius de captació d'aigua i canviar tots els conductes de canalització horitzontal de la coberta. A més, recomana augmentar l'anomenat període de retorn fins als 50 anys. Això vol dir que es multiplicaria per cinc la capacitat de drenatge de la instal·lació. Dilluns que ve la Comissió d'Hàbitat Urbà té previst aprovar el projecte modificat per poder ampliar aquest període de retorn fins als 50 anys. Tot per aconseguir que la coberta pugui resistir l'efecte multiplicador de la pluja que provoca el seu disseny singular. Les reformes costaran 240.000 euros, que assumiran els responsables del projecte i l'empresa constructora. La setmana que ve l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona convocarà una assemblea per explicar als paradistes els detalls tècnics de l'obra i per acordar el nou calendari de trasllat.

L’informe elaborat per l’Institut de Dinàmica Fluvial i Enginyeria Hidrològica Flumen, de la UPC, ha trobat insuficiències a la xarxa de drenatge del nou edifici dels Encants, tal com va apuntar l’estudi realitzat per l’Ajuntament.

El peritatge ha descartat que la pluja caiguda el 8 de juny sigui la causa de les inundacions i l’ha atribuït a una “manca d’eficiència” del sistema de drenatge. L’estructura que drena la pluja està formada pels dispositius de captació, que recullen l’aigua de la coberta i la condueixen als baixants, i la xarxa de col·lectors que l’acumula i la desemboca al clavegueram de la ciutat. Els pendents del sostre van dificultar que tots aquests elements fossin eficaços. L’aigua va circular per les inclinacions de la coberta a una velocitat tan elevada que va ser més difícil que s’introduís als dispositius de captació.

Amb els resultats a la mà, els enginyers recomanen instal·lar nous dispositius de captació a la coberta de l’edifici i construir una xarxa de col·lectors complementària a l’actual. La modificació del sistema d’evaquació d’aigua de la pluja comportarà una inversió addicional de 240.000 euros. El projectista i l’empresa constructora es faran càrrec de la despesa. L’aprovació d’aquests canvis serà un dels punts a tractar en la Comissió d’Hàbitat Urbà del pròxim dilluns.

L’Institut Municipal de Mercats té previst convocar una assemblea amb els paradistes la setmana que ve.