Els barris de la Dreta de l'Eixample, el Fort Pienc i la Sagrada Família són els més afectats pel trasllat a altres centres dels especialistes del CAP de Roger de Flor. Des de les associacions veïnals, no veuen justificada la mesura. JOAN ITXASO, AV Sagrada Família "Treure especialistes de proximitat per portar-los a un o dos grans hospitals... És clar, els metges hi són. Pensem. Tot i que ja veurem... Però el que és segur és que els usuaris s'hauran de desplaçar molt més." GISELA BORONAT, AV Fort Pienc "El tema de desplaçaments, no hi ha transport públic. I després, una altra cosa que ens preocupa és que s'està fent amb traïdoria, sense avisar, sense dir res, això no pot ser." A partir d'ara, les vuit especialitats que encara donaven servei al CAP el donaran a l'Hospital de Sant Pau. El 2012 ja hi van traslladar els serveis d'oftalmologia i dermatologia. Els veïns creuen que no se n'han previst els efectes. SERGI LÓPEZ-GRADO, Coordinadora de les AV Eixample "I en tot cas valorar l'efecte negatiu que significa per al barri el fet que ens desaparegui aquest equipament de referència que està tan ben valorat pels veïns. De manera que no hi estem gens d'acord i, a més a més, ens mobilitzarem i ens hi oposarem en la mesura que puguem." De moment, les associacions es van desplaçar fins al CAP per informar els usuaris que encara no n'estiguessin assabentats. En el plenari del districte el govern va aclarir que es tracta del compliment d'una decisió del Consorci de Salut. També va dir que a la segona planta del CAP, s'hi instal·larà el servei d'atenció sexual i reproductiva que actualment es troba a l'ambulatori de Manso.

Una quinzena de veïns  de les associacions de veïns de la Dreta de l’Eixample, el Fort Pienc, la Sagrada Família, l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni s’han trobat passades les 11 h a l’entrada del Centre d’Atenció Primària Roger de Flor. Allà han repartit fulls de mà entre els veïns per informar-los del desmantellament que asseguren que hi ha al CAP d’aquesta zona. Lluís Rabell, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), afirma que desapareixeran vuit especialitats d’aquest centre d’atenció primària, que dóna servei al voltant de 100.000 persones del districte.

Rabell critica que ni els usuaris del centre ni les entitats veïnals de la zona no hagin estat informades i que tampoc no s’ha comunicat la mesura al Consell de Salut de l’Eixample: “en la darrera reunió del districte ningú no ens en va dir res, els tancaments s’estan fent amb nocturnitat i traïdoria“, assegura el president de la FAVB. Segons expliquen els portaveus veïnals, s’han assabentat de la mesura pels partits de l’oposició municipal (PSC i ICV-EUiA, així com la CUP, sense representació al consistori), i també perquè alguns usuaris s’han queixat que en demanar hora per a alguna especialitat, se’ls estava derivant a altres centres com ara l’Hospital Dos de Maig, el CAP de Quevedo i el de travessera de Gràcia, dos centres que els veïns recorden que es tancaran de manera imminent.

Salut confirma el trasllat de sis especialitats

El Consorci Sanitari de Barcelona, a través de la directora de sector Sofia Ferré, confirma el trasllat de sis especialitats d’aquest CAP i matisa que “no es tracta de cap novetat”. Segons Salut, ja s’han reubicat les consultes d’oftalmologia, dermatologia, estomatologia i otorinolaringologia, i ara es traslladaran també les especialitats de l’aparell locomotor (traumatologia i reumatologia) i urologia. Segons un comunicat enviat als mitjans, però, es mantindrà l’activitat de cardiologia i pneumologia al CAP Roger de Flor, així com al CAP passeig de Sant Joan/Carles I. Així, per contra del que diuen els veïns, la font oficial confirma sis trasllats d’especialitats enlloc de vuit, tal com sostenen els veïns.

Sofia Ferré conclou que “potser no s’ha explicat prou ni prou bé” la mesura, i matisa que “en tot moment la ubicació de les consultes especialitzades a Roger de Flor ha estat provisional”. La directora de sector del Consorci Sanitari de la ciutat afegeix que la reordenació dels servei d’atenció primària a la Dreta de l’Eixample va començar l’any 2009, una mica més tard que en altres districtes, i aclareix que “tots els especialistes passaran a dependre funcional i orgànicament dels hospitals de referència a mig i llarg termini”. Pel que fa al suposat acomiadament d’alguns metges que fins ara treballaven al centre i que els veïns asseguren que es quedaran sense feina, el Consorci no s’ha pronunciat.

Les entitats veïnals mantenen que la totalitat de les consultes especialitzades acabaran ubicant-se en altres centres i alerten que la segona planta del CAP Roger de Flor quedarà pràcticament buida. Dídac Prat, infermer i membre de la CUP, diu que “per no evidenciar el desmantellament del centre, traslladaran a aquest espai el servei d’Assistència a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que actualment hi ha al CAP de Manso”. De fet, Salut nega que la segona planta de l’edifici vagi a quedar buida i confirma que dins el procés de reordenació que afecta aquest centre d’atenció primària, està previst posar en marxa l’ASSIR de la Dreta de l’Eixample en l’edifici de Roger de Flor, en què treballaran quatre ginecòlegs, sis llevadores i quatre auxiliars d’infermeria que atendran una població aproximada de 50.000 dones.

Les entitats veïnals de l’Eixample asseguren que les persones que treballen al centre de salut no en sabien res fins fa poc més d’un mes i que, en no haver-se comunicat oficialment la decisió, s’està derivant pacients a altres centres sense donar-los més explicació. Els veïns ja pensen en possibles mobilitzacions, tot i que Lluís Rabell reconeix que “en ple estiu serà complicat organitzar-les”. Paral·lelament, el Grup Municipal d’ICV-EUiA presentarà una proposició el proper dimarts a la Comissió de Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona en què instaran el Consorci Sanitari de la ciutat a restituir les especialitats suprimides a Roger de Flor i a altres CAP de la ciutat on hagin estat retirades. Els ecosocialistes també tenen intenció de demanar explicacions al Parlament de Catalunya.