L’Associació Amics de la Rambla ha posat en marxa una iniciativa de col·laboració publicoprivada pionera a la ciutat, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que inclou cinc línies d’actuació pel període del 2023 al 2027 que persegueixen enfortir la imatge del passeig per fer que els barcelonins tornin a la Rambla.

Sota el lema de “La Rambla Proposa” es desenvolupen diverses activitats enfocades al
redescobriment de la Rambla més autèntica i adreçades, principalment, a les persones que viuen a la ciutat. El projecte reforça activitats existents i consolidades com el Tast a la Rambla, la festa major de la Rambla —la Festa del Roser o La Rambla Vila del Llibre, així com altres de nova creació.

Activitats de nova creació

El 22 de desembre va començar una d’aquestes activitats, anomenada (Re)descobreix la Rambla, l’objectiu de la qual és donar a conèixer la cultura, el patrimoni i la història dels carrers que envolten el passeig a través de set rutes gratuïtes i guiades: “Visitants il·lustres a la Rambla”, “La Rambla univers literari”, “La Rambla més fosca” (barri Gòtic), “La Rambla més fosca” (Raval) i “La Rambla al detall”. Cada ruta té 20 places i estan disponibles fins al 30 de desembre a través d’una inscripció prèvia a la web d’Amics de la Rambla.

Una altra de les noves iniciatives és “La Rambla inventa”, amb què es vol crear un objecte de record de la Rambla creat localment i dirigit a tothom. Un nou objecte de record creat amb la col·laboració del teixit educatiu de la zona, com l’Escola Massana o Elisava, i el diverses entitats tant culturals com de disseny de producte del barri. Aquest nou objecte de record tindrà el seu principal aparador en la botiga Territori Rambla, un espai que està previst que es posi en marxa a partir del 2024 i que servirà per promocionar el patrimoni i la cultura de la Rambla.

A la nova botiga Territori Rambla, que encara no se sap on s’ubicarà, s’hi farà difusió de la història del passeig i, a més, s’hi podran comprar entrades, productes de disseny i experiències, com les rutes pel passeig.

Col·lecció de pòsters de la Rambla

Una de les primeres accions que ha posat en marxa Amics de la Rambla és la creació d’una col·lecció de pòsters que són igualment atractius per als locals i per als visitants. La col·lecció Pòsters de la Rambla vol recuperar l’encant del cartellisme vinculat a la ciutat de Barcelona. Es faran tirades curtes, de 100 exemplars en serigrafia, numerada i signada. Actualment, els tres primers pòsters es troben en fase de
producció.