La Vila del Llibre ha aterrat aquest cap de setmana a la Rambla amb la segona edició i la tornada de les tradicionals cadires del passeig. Una trentena d’editorials independents i llibreters de vell participen a la fira, que aquest any ha modificat la ubicació a causa de les obres en una part del passeig i s’ha establert entre la rambla dels Estudis i de Sant Josep, l’Hotel 1898 i el Pla de l’Os.

L’esdeveniment de la Xarxa de Viles del Llibre i els Amics de la Rambla, com va fer a la primera edició, ha convertit la Rambla en un espai literari amb activitats molt diverses que van començar divendres. Enric Bono, director de la Xarxa Vila del Llibre, destaca que tot i fer-ne una valoració positiva, “hi han faltat barcelonins”.

Xerrades, recitals musicats i de poesia, espectacles, tallers familiars i taules rodones han posat especial èmfasi en escriptors de diferents orígens que viuen i escriuen la seva obra a Barcelona.

Entre d’altres, l’estreta relació de la literatura llatinoamericana amb Barcelona s’ha posat sobre la taula amb escriptors com Rodrigo Fresán, Ale Oseguera, Constanza Ternicier, Edgardo Dobry, Matías Néspolo, Jorge Carrión i Elena Hevia. Però no només autors actuals senten l’atracció per la capital catalana, la fira també rendeix homenatge al xilè Roberto Bolaño, que va viure al carrer dels Tallers una part de la seva vida.

Breu tornada de les antigues cadires de lloguer de la Rambla

En aquesta edició, La Vila del Llibre recupera icones de la història de la Rambla com les cadires de lloguer i els quioscos de floristes. Una quarantena de cadires, en aquest cas gratuïtes, han tornat al passeig per a fer una crida a la tradició i “reivindicar la Barcelona per als barcelonins”, segons Bono.

Des de Forma Arquitectura, col·laborador de l’esdeveniment, Adrián Elizalde afirma que les cadires no només són una manera de rememorar els anys daurats de la Rambla, sinó que també simbolitzen “una crítica a l’urbanisme actual, més impersonal”. Un dels visitants de la fira recorda amb nostàlgia que fa anys pagava unes pessetes per poder seure-hi i troba molt interessant la iniciativa.

Espai de les cadires durant un recital de poesia

Els quioscos de floristes en desús de la rambla de Sant Josep s’han transformat en llibreries. La fira hi ha situat un espai obert de poesia dedicat a Eduardo Mazo, un espai infantil i una parada editorial. I un altre lloc que s’ha recuperat temporalment és la Compañía General de Tabacos de Filipinas, l’actual Hotel 1898, que ha acollit els versos de Jaime Gil de Biedma.

Durant el cap de setmana també s’han programat cinc rutes culturals que descobreixen aspectes i espais desconeguts del passeig, com els palaus de la família Güell.