(ACN) El Grup de Periodistes Ramon Barnils, el centre per a la defensa dels drets humans Irídia i Mèdia.cat han engegat aquest dijous una campanya, amb el suport europeu de Free Press Unlimited, titulada “Prou mentides policials”. La campanya arrenca amb la presentació d’una querella contra dos mossos d’esquadra per acusació i denúncia falsa i fals testimoni.

Querella per dues acusacions falses

Els agents, segons la querella, van mentir en els judicis del fotoperiodista Isidre Garcia Puntí i del periodista Jesús Rodríguez. Els fets denunciats van passar l’any 2016, en el context del desallotjament del Banc Expropiat, un centre social ocupat del barri de Gràcia. La quarta nit de manifestacions, en una càrrega, un agent dels Mossos d’Esquadra va abandonar el cordó policial i va agredir amb el bastó policial el periodista Jesús Rodríguez, que va cobrir els fets per La Directa. A l’hospital li van diagnosticar una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà. Tal com va confirmar la sentència de l’Audiència de Barcelona, l’agressió va ser gratuïta i amb un ús de la força que no estava justificat.

En la mateixa actuació policial, a un altre agent de la Brimo se li va trencar el tendó d’Aquil·les. Un any i mig més tard, el setembre del 2017, el fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat de llançar una tanca contra l’agent i provocar-li la lesió. El lletrat de la Generalitat de Catalunya va demanar una condemna de quatre anys de presó i 69.000 euros d’indemnització pels fets. Tres anys més tard, el fotoperiodista va quedar absolt.

Una querella inèdita

Per primera vegada es denuncien dos agents del cos dels Mossos d’Esquadra per les seves suposades mentides en contra de dos periodistes. Si bé en aquest cas s’ha aconseguit interposar una querella, els grups impulsors asseguren que “es posa en evidència que és un fet excepcional davant l’opacitat i la dificultat a l’hora de poder identificar i denunciar casos com aquest”.

Per aquest motiu s’inicia la campanya “#ProuMentidesPolicials”, per denunciar públicament i visibilitzar que aquests dos casos no són únics, sinó que exemplifiquen alguns dels obstacles amb què topen els professionals de la informació en l’exercici de la seva feina.