Protesta pel Banc Expropiat

L’Audiència de Barcelona jutja entre aquest dijous i divendres un agent dels Mossos d’Esquadra acusat d’agredir el periodista de ‘La Directa’ Jesús Rodríguez durant les protestes pel desallotjament del Banc Expropiat. Tant l’acusació particular com la popular l’exerceixen dues advocades del Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia, que li demanen cinc anys de presó i d’inhabilitació per un delicte de lesions agreujat per l’ús d’un instrument perillós -la porra- i per la condició d’autoritat del policia. Per la seva banda, la fiscalia li demana dos anys i nou mesos de presó i d’inhabilitació per aquest delicte de lesions.

Els fets es remunten al 25 de maig del 2016 a la Vila de Gràcia durant una intervenció policial. Segons els escrits d’acusació, l’agent, conscient que Rodríguez era periodista, va començar a perseguir-lo amb l’eina extensible a la mà i “amb la clara intenció de lesionar-lo”. L’acusació diu que va rebre un primer impacte a la cama dreta i va sortir corrents pensant que no corria perill perquè el comandament va ordenar als Mossos mantenir el cordó. A l’escrit, les advocades mantenen que l’acusat va traspassar la línia policial uns metres, va passar pel costat d’altres periodistes, i va propinar a Rodríguez un cop fort a la mà esquerra amb la porra, que li va fracturar un dit.

Està previst que aquest dijous declarin l’acusat i diversos testimonis, mentre que divendres es presentaran les proves pericials, entre les quals s’inclouen els informes mèdics de lesions i un vídeo.

Irídia demana mecanismes de control per als Mossos d’Esquadra

En un comunicat, el centre Irídia ha qualificat els fets que ara es jutgen d'”especialment reprovables”. Assegura que les agressions de manera intencionada contra periodistes que cobreixen manifestacions socials és una pràctica que es repeteix des de fa anys: “El periodista que va ser agredit fa anys que denuncia casos de mala praxi i violència policial, la qual cosa dona major gravetat al cas”, han alertat.

Per tot plegat, l’entitat veu necessari crear una comissió d’estudi al Parlament de Catalunya per establir mecanismes de control del cos dels Mossos d’Esquadra.