Com cada estiu, Barcelona és escenari de festivals, concerts i altres esdeveniments a l’aire lliure. Els assistents gaudeixen d’uns espectacles que, no obstant això, també generen queixes entre els veïns. Denuncien que han de conviure amb alts nivells de so acústic i que, sovint, la música sobrepassa el límit de decibels permesos. A això s’hi sumen el soroll i algunes actituds incíviques provocades pels usuaris d’aquests festivals i concerts. D’una banda, creen molèsties abans d’entrar, amb disbauxa alcohòlica als carrers d’accés als recintes; de l’altra, en sortir d’aquests espectacles. Els veïns coincideixen a demanar més contundència a l’Ajuntament per erradicar un problema que, segons diuen, s’ha agreujat en els darrers anys.
Els veïns de la rambla de Prim, tips dels concerts al Fòrum
Una de les vies que rep més directament l’impacte dels festivals al Fòrum és la rambla de Prim. Aquí, els usuaris seuen als laterals del tram central des de mitja tarda. Segons els veïns, fins al matí de l’endemà hi ha incivisme a la zona: gent bevent, cantant i cridant a altres hores de la nit. Això fa que molts veïns es plantegin marxar del barri. De fet, alguns ja han penjat el cartell d'”en venda”.
Els veïns també denuncien que no poden descansar a la nit per l’alt nivell de la música. Fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament estableix condicions als operadors que impulsen aquestes activitats perquè compleixin la normativa. Pel que fa al so, l’impacte acústic de l’esdeveniment no pot sobrepassar els límits de decibels permesos a la zona. Per controlar aquests registres, l’Ajuntament instal·la sonòmetres fixos instal·lats a l’espai públic. En el cas que detectin irregularitats o un incompliment de la normativa per part dels operadors, el consistori pot obrir un expedient sancionador, tal com va fer amb el Primavera Sound.
A banda de rebaixar el màxim possible les molèsties que puguin generar els esdeveniments, des de l’Ajuntament afirmen que tenen consciència de la problemàtica i per això tenen previst un debat per reconsiderar els usos de la zona Fòrum.
Montjuïc, un altre escenari de festivals
Una de les propostes d’alguns veïns és traslladar part d’aquests concerts i festivals a la zona de Montjuïc. Però en aquest punt els veïns també es queixen de l’impacte d’aquests esdeveniments. Un dels que va generar més polèmica va ser el concert de Guns N’ Roses a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Veïns del Poble-sec i la Font de la Guatlla asseguren que la música es va sentir més forta de l’habitual.
El districte de Sants-Montjuïc ha contactat amb BSM, l’empresa gestora de l’Estadi Olímpic, per saber què ha passat. De fet, mai abans havien rebut tantes queixes per un espectacle musical al recinte. Per això, s’ha encarregat una auditoria que ajudi a entendre què va passar la nit de l’1 de juliol perquè el so sortís tan intensament de l’estadi. Per ara, el gerent de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez Gusi, explica que en cap cas es van superar la limitació dels 105 decibels del so que surt dels altaveus.
Els veïns demanen desplaçar alguns esdeveniments a altres zones de la ciutat
Dies més, tard, la cantant Beyoncé va tornar a actuar en aquest recinte. Aleshores, els nivells de so es van normalitzar, però els veïns alerten que la situació es pot tornar a repetir. Jordi Andolz, associat a l’AV de Font de la Guatlla, explica que fa més de 14 anys que demanen una regulació en aquesta matèria. Critica l’impacte dels esdeveniments a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, a l’avinguda Maria Cristina, a Poble Espanyol i a la Font Màgica de Montjuïc. “L’Ajuntament hauria de prendre mesures: tancar aquests espectacles o fer-los baixar, simplement. És el que tothom demana. No volem que s’eliminin, sinó que puguem conviure tots plegats”, explica Andolz.
En espera del que digui l’auditoria sobre el concert de Guns N’ Roses, el gerent de Sants-Montjuïc diu que el comportament del so no és tan lògic com sembla. Factors com les freqüències, els greus o la direcció del vent poden provocar canvis en l’impacte acústic.
Anys de queixes pel soroll
Ja fa anys gairebé 15 anys que els veïns de Montjuïc van començar a mobilitzar-se contra l’incivisme i els alts nivells de brogit a causa dels festivals i concerts d’estiu. També ho va fer el veïnat del Fòrum, una zona molt demandada per part dels operadors privats. De fet, aquí les queixes ja es van repetir l’any passat amb el Primavera Sound.