Els vaixells de l’ONG Proactiva Open Arms salpen aquesta nit del Port de Barcelona per continuar les tasques de salvament a la zona de recerca i rescat del mar Mediterrani, anomenada SAR. Denuncien que actualment a la zona no hi ha cap de les tres ONG que encara continuen fent aquesta tasca: l’Aquarius està atracat a Marsella i el Seawatch està immobilitzat.

El capità de l’Astral i cap de missió de l’Open Arms, Riccardo Gatti, denuncia que el fet no hi hagi cap entitat a la zona “no vol dir només no rescatar ningú sinó que ni tan sols se sap” qui mor al mar. Les dades facilitades per Gatti són alarmants: al juny, quan tots els vaixells eren a alta mar, van morir-hi quatre persones, mentre que a data del 13 de juliol ja es té constància de 564 persones mortes.

Nou viatge, també per denunciar la inacció política

A més del rescat de migrants, l’objectiu d’aquesta nova missió també és denunciar que no hi ha voluntat política a Europa perquè les ONG continuïn treballant al Mediterrani. En aquest sentit, asseguren que no tenen data de tornada perquè no saben quantes persones rescataran ni a quin port els deixaran atracar. Per això, han explicat que marxen carregats al màxim de combustible i amb provisions suficients d’aigua i menjar per passar els dies que calgui a alta mar.

Els dos vaixells tenen quatre dies de camí des de Barcelona fins a arribar a la zona SAR. A l’Open Arms, que fa les tasques de rescat, hi viatgen 19 persones: nou tripulants, dos equips de rescat, un equip mèdic i un cap de missió. A l’Astral, que es dedica sobretot a treballs d’observació i denúncia, tot i que també disposa d’una llanxa de rescat, hi ha quatre periodistes i un diputat italià, a més de cinc tripulants.

Des de l’ONG alerten que les condicions del mar fan que l’estiu sigui l’època de l’any en què més migrants s’embarquen des de les costes de Líbia per intentar arribar a Europa. Proactiva Open Arms calcula que des que van iniciar les seves tasques al mar han salvat la vida de prop de 60.000 persones.