Una de les dues cases de l’illa de les Bugaderes, a Horta, que es van salvar de l’enderroc el 2021 gràcies a la mobilització ciutadana, està provocant molèsties al veïnat des que es va ocupar a principis d’any. Es tracta d’una casa rústica del segle XIX que hi ha dins els jardins de la baixada de Can Mateucreats fa dos anys a l’espai que ocupaven dues cases amb horts enderrocades per l’afectació del Pla General Metropolità del Carmel i entorns.

Diverses entitats d’Horta es van oposar des d’un principi a la creació d’aquests jardins a costa d’enderrocar quatre cases que formaven part de l’illa de les Bugaderes. Finalment l’Ajuntament va tirar endavant el projecte, però va decidir conservar les dues que quedaven més a prop del conjunt històric protegit del carrer d’Aiguafreda. A més el districte d’Horta-Guinardó es va comprometre a catalogar-les i convertir-les posteriorment en un equipament. Tal com explica Mariano Serrano, del grup d’estudis històric El Pou, “de moment segueixen sense estar protegides, però ara amb l’ocupació esperem que se n’accelerin la rehabilitació i transformació en equipament, com se’ns va prometre”.

El veïnat, neguitós amb la situació

Montserrat Queixal, que viu en una de les cases del carrer d’Aiguafreda (el conegut com a carrer de les Bugaderes), denuncia que des que hi ha els jardins pateixen molèsties per les botellades, sobretot els caps de setmana. També es queixa del soroll i baralles que es produeixen, que l’han obligat a trucar a la policia un parell de vegades, i de la brutícia que es genera, tot i reconèixer que darrerament els serveis de neteja hi passen més sovint.

casa ocupada illa bugaderes Horta

Pel que fa als ocupes, la Montserrat assegura que “hem parlat amb ells perquè es comportin i respectin les nostres propietats, tot i que sabem que no tenen ni ofici ni benefici i fan el que sigui per sobreviure”. Lamenta, a més, que no s’hagin aprofitat les cases conservades per fer-hi un centre divulgatiu per a les escoles del voltant sobre com havia estat l’illa de les Bugaderes i la importància de l’aigua en aquesta zona, on abunden els pous i els safarejos antics.

Taula Ciutadana de Patrimoni

Fa dos anys es va constituir la Taula Ciutadana de Patrimoni, un espai permanent de diàleg i intercanvi d’idees sobre el patrimoni de Barcelona formada per entitats i experts en la matèria. Actualment l’Ajuntament té sobre la taula una seixantena de peticions per protegir i catalogar elements singulars de la ciutat.

Segons Mariano Serrano, a Horta-Guinardó hi ha pendents de protegir finques i cases antigues de la Teixonera, el Guinardó, la Clota, la Font d’en Fargues i l’entorn del nucli antic d’Horta, entre d’altres. Aquesta situació es repeteix a molts barris i fa perillar una part del patrimoni arquitectònic més local de Barcelona. Per Serrano, això només es resoldrà si s’actualitza el PGM del 1976, que només recull els elements a protegir com a “fitxes individuals desvinculades del conjunt i la memòria que els formen”.

Els jardins de l’illa de les Bugaderes, a Horta, a punt d’estrenar-se entre celebracions i crítiques
Alguns veïns i entitats no assistiran a la inauguració del nou espai com a protesta per com s’ha dut a terme el projecte urbanístic