imatge de recurs calendari

La segona Pasqua o Pasqua Granada se celebra el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció. Enguany se celebra el 6 de juny i, fins ara, ha estat una festivitat d’elecció municipal. Això vol dir que algunes poblacions han fet festa i d’altres, no. Barcelona és una de les ciutats on tradicionalment aquest dia és festiu. Què passa amb la segona Pasqua 2022? El 6 de juny és festiu a Barcelona? I a Catalunya?

Llocs on se celebra la segona Pasqua

Una de les novetats principals del calendari laboral del 2022 és que la segona Pasqua d’enguany serà festiu a tot Catalunya. Això vol dir que la Generalitat considera el 6 de juny com un dia de festa i, per tant, les persones que treballen de dilluns a divendres no caldrà que vagin a treballar.

Origen de la segona Pasqua

La festa té un rerefons clarament religiós i commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols. Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l’Esperit Sant va aparèixer davant dels seus deixebles més fidels i els va encomanar l’inici de la tasca evangelitzadora. A partir d’aquest moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l’Esperit Sant els va dotar de la glossolàlia, que és la comprensió de diverses llengües.

Es creu, però, que el fons històric d’aquesta celebració és més antic i es basa en una festa agrària en què primitivament es donava gràcies per la collita. Més tard, els jueus van convertir la festa en el Xavuot, que literalment vol dir “festa de les setmanes”. Aquesta celebració, que els jueus avui dia encara commemoren, recorda el cinquantè dia de l’aparició de Déu al mont del Sinaí i celebra el lliurament de la llei al poble d’Israel.

Dilluns de Pasqua Granada: per què aquest nom?

En el cicle natural de l’agricultura, la festa de la Pasqua Granada s’emmarca dins el conjunt de festes primaverals que representen els tres processos de la flora: la verdor, la floració i la fructificació. Tot aquesta festivitat natural i el seu cicle i tempo venen marcats per la primera lluna plena de primavera, i està encaminada finalment a celebrar l’adveniment de l’estiu i les seves calors. Així, durant la festa de Rams es commemora la verdor de la naturalesa després de la tardor, mentre que durant la Pasqua Florida l’home, amb les seves festes i ritus, pretén participar en la comesa de la floració natural. La festa de la Pasqua Granada, finalment, tanca aquest cicle amb la celebració de l’arribada dels fruits naturals i especialment dels cereals (ordi, civada, blat…).

Les celebracions de la Pasqua Granada estan destinades, mitjançant una gran diversitat de rituals i cultes, a donar les gràcies per la bona collita que ara comença. S’anomena Pasqua Granada perquè els fruits ja han granat, ja han madurat i s’han desenvolupat, i concretament perquè el cereals ja han produït gra. De fet, antigament es coneixia com a Pasqua dels Fruits i era una festa que commemorava que els camps ja eren plens, la fi de la collita i l’ofrena dels primers fruits a l’espai sagrat, temple o església.