Al costat de flors, a les floristeries de la Rambla es poden trobar també imans de nevera. Una varietat de productes a què el consistori vol posar fre d'acord amb la normativa. A partir de novembre, aquestes parades rebran la visita d'inspectors que controlaran què s'hi ven i quin espai ocupen. Però no seran les úniques. La inspecció es farà també a les antigues ocelleries, per la varietat de productes que s'hi venen, i també es controlarà si els quioscos ocupen espai de més. El mateix es farà a les terrasses: es controlarà que no tinguin més taules de les permeses o que les pissarres no obstaculitzin el pas. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Hem fet la cultura de l'avís previ perquè a ningú no li vingui de nou, per ser honestos i per dir: 'Anem a fer les coses ben fetes.' Perquè justament aquesta inspecció tiri endavant i tingui l'èxit que tingui. Perquè al final està demostrat que la reacció només obrint denúncia i expedient sense fer res més no n'hi ha gaire prou." Unes inspeccions que els comerciants veuen amb bons ulls. JOAN OLIVERES BAGUÉS, president d'Amics de la Rambla "Amics de la Rambla fa anys que està reclamant que es respecti la normativa i que aquesta normativa s'apliqui. De fet, tenim un marc d'ordenances i normatiu que permetria resoldre molts dels problemes que el desordre paisatgístic de La Rambla genera." MÒNICA TRIAS, presidenta d'Antics Ocellaires de la Rambla "La única manera de posar odre és evidentment anar inspeccionant tot el que tenim, sabent que de moment són inspeccions informatives." Però no serà el disctricte de Ciutat Vella qui s'encarregarà de fer aquestes inspeccions. Disposaran d'una empresa externa que els donarà suport. En aquesta primera fase del Pla d'inspecció també se sancionaran l'estacionament de motos a les voreres, els trilers o els venedors ambulants. De cara a l'any vinent, el pla continuarà amb la inspecció de pisos turístics i locals, ja sigui de menjar o de records.

Floristes, antics ocellaires, quioscos i vetlladors també estaran en el punt de mira. Ciutat Vella revisarà l’ocupació de l’espai i els productes que estan a la venda a la Rambla. L’objectiu és comprovar que s’ajusten a la normativa. En aquesta primera fase es vigilarà la col·locació de pissarres, cartells, menús i brancals que ocupen la via pública i es controlarà el nombre de taules col·locades al passeig. També s’intensificarà la vigilància als trilers, els venedors ambulants i l’estacionament de motos al passeig.

En pròximes fases el pla abordarà altres campanyes de vigilància de l’activitat dels habitatges d’ús turístic, dels supermercats i dels establiments de records. La inspecció s’aplicarà sobre els establiments que tenen façana a la Rambla o que operen al passeig central però també en zones més properes.

Una reivindicació de comerciants i associacions

El col·lectiu de floristes de la Rambla i també les antigues botigues d’ocells estan a favor d’aquestes inspeccions i demanen que ningú no en quedi exclòs. De fet aquest control és una antiga reivindicació d’alguns comerciants del passeig. També s’hi ha referit l’associació Amics de la Rambla, que diu que la llei està per complir-la i que per això s’han de fer aquest tipus d’inspeccions. A més han demanat que aquest control no sigui un fet puntual sinó que es faci de forma regular perquè hi ha perill d’una degradació molt ràpida de la Rambla.