ALBA CUEVAS, presidenta de SOS Racisme "Arribem a la conclusió que les administracions fan un gran esforç per invisibilitzar el racisme en diversos àmbits del sistema. Es fa un esforç per negar l'existència del racisme i la xenofòbia".

Segons ha explicat SOS Racisme, en la meitat dels casos qui decideix no denunciar és la víctima dels atacs. Aquesta decisió ve motivada, segons l’entitat, per “la desconfiança en el sistema jurídic o en les institucions”, i en moltes ocasions perquè pensen que la denúncia “no serviria de res”.

Durant l’any 2015, SOS Racisme va atendre al Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) 442 persones, de les quals 137 ho van fer com a víctimes d’una discriminació racista, però només 80 van decidir denunciar els fets.

Des de SOS Racisme han alertat que s’estan cronificant i augmentant els casos que tenen lloc entre particulars o els relacionats amb els cossos de seguretat. Així, la xifra de casos de racisme entre veïns s’ha duplicat des de l’any 2013 i, actualment, ja suposa el 30 % del total.

En l’informe també han destacat l’increment de casos de discriminació en l’accés als drets socials, que, asseguren, va relacionat amb l’aprovació del decret que nega l’accés al dret a la sanitat a les persones immigrades. Des de SOS Racisme acusen les administracions públiques de fer “un gran esforç per invisibilitzar el racisme” i consideren que això fa que es cronifiqui i que cal conscienciar que totes les discriminacions són importants i que per poder-les eradicar-les, cal denunciar-les.

També avisen de l’augment de la gravetat de les situacions de discriminació durant el 2015, ja que el 70 % són tipificats com a delicte. En aquest sentit, la via penal continua sent la via de resolució als conflictes més utilitzada, amb un 52 % dels casos gestionats.