Borrell ha recordat en una entrevista al ‘BTV notícies matí’ que l’asil de refugiats és competència exclusiva del govern central. Tot i així, veu necessària la implicació dels municipis en aquesta qüestió amb la creació de plans d’acollida. Un exemple n’és que els ajuntaments garanteixin l’empadronament d’aquestes persones, un fet “imprescindible perquè puguin accedir als serveis bàsics”.

Sobre la possibilitat que alguns refugiats hagin arribat a la ciutat per vies no oficials, Borrell ha dit que no només arriben refugiats, sinó que també altres immigrants. “Nosaltres no fem distinció, és igual si fugen per qüestions econòmiques o per una guerra”, ha assegurat.

Pel que fa a les polítiques europees, Borrell les ha titllat de “racistes” i ha posat com a exemple els últims acords en què només es tenen en compte als sirians i s’exclouen els exiliats d’altres nacionalitats. Ho atribueix a una falta de voluntat real per trobar solucions, fet que s’ha accentuat, diu, amb els creixents partits d’ultradretes que hi ha a Europa.

D’altra banda, des de la plataforma asseguren que rebutjar el dret a l’asil per qüestions d’incapacitat és “totalment fals” quan hi ha països en vies de desenvolupament que tenen milers de refugiats.

A les 17 h d’aquest dissabte, i amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme, diverses entitats, entre les quals Stop Mare Mortum, han convocat una manifestació que enguany se centrarà a exigir mesures a la Unió Europea per garantir els drets dels refugiats.