L’atemptat, atribuït al grup terrorista Estat Islàmic, va començar quan tres homes uniformats van intentar accedir al recinte amb armes no reglamentàries i, en no deixar-los passar, es van posar a disparar. El tiroteig va deixar 23 morts i 47 ferits.

La majoria de les víctimes eren turistes que visitaven el museu del Bardo i que havien arribat a la ciutat en creuer. És el cas dels dos barcelonins morts, que anaven a bord del buc Costa Fascinosa, on també viatjaven una parella de valencians que van salvar la vida després d’amagar-se durant hores dins del museu.

En el moment de l’atac, hi havia 90 turistes espanyols dins l’equipament cultural, i cinc d’ells van morir. Degut a la situació, la repatriació dels cossos es va fer en només tres dies i l’Ajuntament va decretar dos dies de dol a la ciutat.

Pel que fa als terroristes, la policia va detenir un dels autors el mateix dia de l’atemptat, mentre que el cap de la cèl·lula terrorista va ser localitzat una setmana després a Itàlia. La policia va continuar amb la recerca del tercer implicat, però després d’un any encara no se l’ha localitzat.